Hoe maak je een schets

Hoe maak je een schets

Stel dat je de woonkamer gaat veranderen, nieuw design, mooie nieuwe spullen, want ja, je mag jezelf ook wel een keer verwennen toch, nou dat begint ook met een hoop gerommel.

Verschuiven, weghalen van spullen, nog eens verschuiven, behang eraf, kast weg, behangtafel erbij, weer verschuiven want dat behang moet erop, even uitpuffen bak koffie, meer rommel op de grond en zo nog veel meer.

Schetsen is:

Kijken, vergelijken en schuiven

En dat is schetsen, het is een proces dat niet altijd gelijk logisch is, of waar de lijnen gelijk op precies de goede plek staan. Wil je echt leren tekenen dan is dit waarin jezelf kun onderdompelen, die ‘verbouwing’ van de woonkamer maar dan de kamer in je hoofd.

Verander de benadering

Begin met weten dat de eerste lijnen niet gelijk op de juiste plek hoeven. Dat is niet erg want wat ik je ga laten zien is dat je vanaf die verkeerde lijnen toch toch een mooi portret maakt.

Waar het echt om gaat is dat je gaat tekenen, tekenen wat je ziet. Dat was altijd al lastig vandaar dat scala aan hulpmiddelen.

Hulpmiddelen helpen niet

Rasters, scaledividers, en wat al niet meer, methoden Loomis, methode x, noem maar op.

Het lijkt vaak, op korte termijn dé oplossing, maar een vergelijking dan met de voorbeelden laat zien dat het dan nog steeds niet even net echt lijkt.

Je ziet hier nog wat van de verkeerde lijnen, bijv. bij de ogen
Wat is nu de eerste streep die je dan zet voor een schets?

Mijn favoriet: start bij de ogen met de streep waarop de ogen komen.

Kijken doe je met je ogen, vergelijken in je hoofd en schuiven doe je met de lijnen op papier.

Rasters, linialen, meten is geen tekenen, het is kopiëren.
Het haalt alles weg wat je bereikt, die vrijheid, dat gemak, als je lekker kan tekenen wat je ziet.

Ga tekenen wat je ziet

Nog één dingetje: tijd. Tijd is een factor als het om schetsen gaat. Omdat wanneer je er een limiet op zet je voorkomt dat je zo gaat nadenken over die details die er eigenlijk, in dit stadium helemaal niet toe doen.

In de voorbeeld video zie je hoe begint bij de ogen en zo uitbouwt door steeds te vergelijken en schuiven met lijnen.

Het gaat in een schets niet gelijk om de teken kwaliteit. Als je een schets als fundament zet hem dan gewoon over met een lightpad op het goede tekenpapier. Dat scheelt gummen.

En soms, dat kan beter bij dikker papier als 360 grams acryl, teken ik gelijk op goed papier, onderaan bij de afbeeldingen, maar dan wel met een B potlood zodat je later niks meer van die lijnen ziet.

Check de video zodat je een idee hebt, het is de korte versie, de langere en uitgebreide versie plus nog meer video’s over gelijkende schetsen maken vind je op Net Echt zelf.

De video

Ik laat je ook zien wat er mis kan gaan.

Anders als bij andere cursussen ga je zien welke vergissingen je snel maakt en vrijwel zonder dat je het gelijk door hebt.

Daarmee leer je veel sneller want ja, zo zijn wij als het ware geprogrammeerd, fouten blijven nu eenmaal beter hangen.

Dan als laatste de 2 schetsen naast elkaar

Je ziet wellicht de fouten bij deze, al kijk je er makkelijk overheen

Check de oren

Maar als zou je geen vergelijk hebben dan is het echt lastig, nou er is er nog eentje, kijk of je hem kunt vinden. Ook bij deze, je kijkt er zo overheen

Het is met portret tekenen net als met een goed recept. Weten wat erin moet maakt je nog geen master.

Maar hoe je die ingrediënten gebruikt, dat is wat telt

Met echt gedrukt boek op a4 formaat