Hoe begin je een portrettekening

De start van een portret vanaf een mobile

Een portret vanaf een mobile teken je net als je een puzzel maakt. Alleen hier zijn de stukjes de schaduwen (toonwaarden) in het gezicht.

Door elk stukje van het gezicht steeds te vergelijken met de vorige kom je zo ook tot de juiste verhoudingen en gelijkenis.

Hoe je begint in het kort:

  • je maakt een schets met zo min mogelijk details
  • pakt de lightpad
  • en zet hem over op goed tekenpapier

Het begin van een portrettekening vond ik altijd het moeilijkst. Omdat ik dacht: ‘Als ik de verhoudingen maar goed krijg, dan ben ik er.’ Dat is niet zo. Als je de verhoudingen hebt begint het pas. Denk maar aan ogen tekenen en de schaduwen in een gezicht.

Dat is ook de reden dat je verhoudingen tekenen, dus eerst een tekening maken in lijnen en dan de schaduwen er inzetten, niet kunt zien als 2 verschillende dingen. Ze overlappen elkaar.

Het begin

Ik maak meestal eerst een korte schets met potlood. Die teken ik of vanaf een mobile, of vanaf een foto ( liefst vanaf een scherm) In de korte video laat ik je een introductie zien van hoe je enkel door te kijken naar de schaduwen een begin maakt.

Vanaf de mobile teken ik door me te richten op de schaduwen in een gezicht. Dan bouw ik het op net als een puzzel.

Laat je centimeter in de kast of waar dan ook

Vaak ga je dan met een centimeter in de weer. Een van de vragen in mijn mailinglijst is: ‘Hoe begin jij? Als antwoord lees ik regelmatig: meten van de belangrijkste punten.

Maar als je gaat meten geeft dat een signaal aan je zelf, namelijk dat je het niet vertrouwt.

Je leert als beginner eerder tekenen als je het meten overslaat. Ja, lijken je portretten in het begint wellicht meer aliëns maar dat is even doorbijten. Maar de beloning ligt aan het eind. Je bespaart zeeën van tijd. Je tekent vlotter, je hoeft niet steeds de puntjes te meten, en het mooie is, de gelijkenis krijg je er dan ook makkelijker in.

Schaduwen in het gezicht maar steeds kleine deeltjes zijn kun je eerder de juiste grootte inschatten dan met gelijk de hele omtrek.

Nog 1 dingetje:

Tekenen vanaf een mobile is verre van ideaal. Te klein. Maar wat je leert is A) vertrouwen, omdat je alleen kunt gaan op steeds een klein deel van het gezicht. Je overziet het grote geheel niet. En B) je leert kijken naar schaduwen en vooral, welke en hoe je ze gebruikt om verhoudingen te vinden.

nimble_asset_geschreven-paul
7x verschil eboek

Portret tekenen is geen appeltje eitje

Omdat de meeste mensen achterstevoren beginnen

Logisch, want je wilt het liefst ineens een portret dat lijkt. Maar dat is gelijk aan de Mount Everst willen beklimmen zonder weten hoe je touw en gereedschap gebruikt.

Download het boek 7x Verschil door Paul Bakker

Ontdek hoe je stap voor stap realistisch gaat portret tekenen waarmee je een ‘amateuristische look’ voorkomt.