Workshop of online programma

Wat is beter: een workshop volgen of een online programma?

Het antwoord is:

een online programma, mits goed opgezet geeft het beste resultaat als je alle overwegingen in acht neemt omdat je naar eigen behoefte elk stuk info steeds kunt herhalen en je niet afhankelijk bent van het tempo van je medecursisten.

Toen ik begon aan portrettekenen was de titel bovenaan vraag nummer 1. Overigens was ik toen al bijna een jaar zoet met YouTube. YouTube was een enkeltje naar een hele berg info zonder kop of staart. Wanneer je dat pad neemt eindig je zoals je begon, verward door alle mogelijkheden. Maar nog altijd geen geweldig portret.

De verschillen tussen een workshop en online programma

  • Een workshop heeft HET voordeel van alles, direct respons. 
  • Een online programma heeft als voordelen: eigen tempo en je kunt alles steeds opnieuw bekijken. Wat ook een voordeel is als het om vragen stellen gaat, als je verderop kan lezen.

Maar wat te doen was de vraag toen.

Hoewel onbewust speelde er nog een ding en dat punt is een enorm punt als het om deze beslissing gaat. Namelijk: wat anderen ervan vinden. Vaak wordt dat ontkent maar het is dé reden nummer 1 waarom mensen liever geen workshop doen. Daarbij is die directe feedback ook niet altijd even fijn, vooral als het nog niet zo erg goed gaat.

Ik gaf zelf workshops tussen 2015 en 2018, en ik ontdekte, vooral bij beginners dat schaamte over eigen kunnen een grote rol speelt. Maar niemand heeft het daarover of schrijft daarover.

Vooropgesteld dat feedback handig is, is het geen must. Zeker als een online programma goed in elkaar zit. Daaruit kwam de volgende vraag:

Waar moet een goed online programma dan aan voldoen?

Het moet inzicht geven, dus situaties creëren waardoor jij als cursist iets ervaart. Want alleen dan maak je het je eigen. Ken je wellicht deze:

vertel het mij en ik zal het vergeten, laat het mij zien en ik zal het misschien onthouden maar laat het mij ervaren en ik zal het mij eigen maken.

Dat betekent dat je niet alleen ziet hoe iets gedaan wordt, maar dat degene die dit programma maakte je juist bepaalde experimenten laat doen die jouw ‘hé, zo gaat dat!’ momenten opleveren.

Om de kans op de ‘hé gaat dat zo!’ momenten te vergroten is het ook belangrijk dat er een echt boek bij zit waarin je dan die theorie ziet wat past bij de video’s

Hoe gaat dat dan?

  • In een boek schrijf ik wat ik deed, en laat je een plaatje zien van voor en erna, misschien nog een tussenstap. Maar bijvoorbeeld hoeveel grafietpoeder, druk je hard of zacht op een kwast, ik kan het beschrijven maar je ziet het niet
  • In een workshop sta ik ernaast, en doe het voor. Waarna jij het na doet. 
  • In een online programma neem ik je stap voor stap mee in de video. Ik geef elke stap aan, laat met pijltjes zien waar je op moet letten en ze zijn realtime, dus je kunt mee tekenen. Net niet helemaal gezien hoe of wat, even terugspoelen en nog een keer kijken. Heb je een specifieke vraag over een onderdeel, even mailen en je hebt binnen een dag altijd antwoord. 

Dat lees je dan ook terug in de reviews die ik kreeg zoals de 2 hieronder:

Veel experimenten met goede aanwijzingen. Regelmatige mails die je toegestuurd krijgt en die je helpen het proces van je eigen ontwikkeling goed te doorlopen.

Paul schrijft altijd onderaan pagina’s dat je niet moet blijven zitten met vragen en/of opmerkingen, maar direct moet bellen of mailen.

Dit maakt hij dan ook in de praktijk echt waar. Ik deed een suggestie over een video verslag en nog geen week later was de video bijgewerkt in de richting die ik aan gegeven had.

Stef Bos

Je hoeft niet eerst een eindeloos stuk theorie door te worstelen.

Door de vele illustraties, de duidelijke tussenstappen en korte, makkelijk te begrijpen toelichting is het een heel overzichtelijk en bruikbaar.

Ik heb zelf al een aantal technieken in mijn werk toegepast en verdomd!

Het werkt!
Het scheelt mij uren van tijd,

Linda Velde

Ik vond dat er niks opwoog tegen deze voordelen van een online programma ook al is er geen direct antwoord  beschikbaar als je bezig bent. Maar het is makkelijker om steeds op welk punt dan ook jouw resultaat te vergelijken met dat van de video. Zit je er naast dan ga je weer een paar stappen terug, tot je het te pakken hebt en weer door. 

Vaak ontstaan vragen tijdens een workshop ook omdat je net iets miste. Je moet vaak snel 2 dingen tegelijk doen: en je bent aan het tekenen en je moet opletten op wat hij of zij vertelt of voordoet.

De rest van de voordelen liggen voor de hand. Vind je workshops ook gezellig om te doen, ben ik het helemaal mee eens, dan kun je ook met iemand die je kent afspreken en bijvoorbeeld 1x in de week samen het programma volgen. Werkt ook heel goed. En die ik nog steeds graag.

Mijn conclusie is dan ook dat het online programma wint. Het enige voordeel van workshops, gezelligheid en directe respons wegen niet zo zwaar.  Als het gaat om wat je wilt leren natuurlijk.

Toen ik tussen 2015 en 2018 nog workshops gaf vond ik wel dat er ruimte moest zijn voor gezelligheid, vermaak, lol hebben met elkaar. En dat is zo, daar kan een online programma niet tegenop, anders dan dat er in mijn video´s ook ruimte is voor humor, ik ben in de video´s niet anders dan ´gewoon.´

Gezelligheid gaat ten koste van wat je leert en direct respons is niet belangrijk als de kwaliteit van het programma goed is.  Overigens heb ik bij mijn online programma 94 vragen gezet die allemaal gesteld zijn tijdens mijn workshops en online tekenprogramma’s. Goede kans dat jouw vraag ertussen staat.

Als toetje dan hieronder de eerste 8 minuten van een schets, realtime. Uit een onderdeel van het online programma Net Echt. De indeling bij elk onderdeel is bij mij 1 video waarin ik je met experimenten laat zien hoe iets werkt, zodat je de techniek kent en dan video 2 hoe je die tekentechnieken dan gebruikt. Hieronder video 2 uit het programma deel schetsen.

Wil je nog meer lezen?

Doezelaars

Door te doezelen krijg je dat realistische foto effect van huid op je tekeningen. Wat je op de afbeeldingen hierna ziet.