Tekenen met houtskool - Portret tekenen leren

HOE TEKEN JE MET HOUTSKOOL?

Met houtskool tekenen doe je niet met staafjes maar het best met houtskool potloden. Die heb je in dark en medium van bijvoorbeeld Derwent.

De punten kun je makkelijk slijpen, wat je met staafjes niet lukt, en zo kun je ook met houtskool nauwkeurig lijnen tekenen en beter vlekken voorkomen.

Je voorkomt door het gebruik van houtskool dat je tekeningen, wat bij veel beginners zo is, maar weinig contrast hebben. Het verschil zie je op de voorbeelden hieronder:

portret met houtskool achtergrond
Met houtskool uit 2015
Zonder uit 2012

Op welke manier kun je tekenen met houtskool?

Toen ik daar zo mee bezig was ontdekte ik ook nog meer voordelen:

 • Je kunt het mengen met grafiet waardoor je het makkelijker doezelt
 • Als je er met gum over heen gaat ‘veeg’ je prachtig realistisch haar
 • Je tekent in een oogwenk overgangen van licht naar donker

Houtskool poeder

Gebruik ik zelf niet zo veel alleen soms bij achtergronden. Echt zwart wordt het dan niet eerder donker grijs. Als je houtskool gelijk doezelt lukt het mengen met grafietpotlood ook niet echt. Vandaar dat ik het zelden op deze manier gebruik. 

Je kunt ook hele portretten tekenen met enkel houtskool. Op Youtube staan voorbeelden genoeg maar zelf ben ik er niet zo weg van. Omdat wanneer een laag eenmaal gedoezeld is je het niet meer zo makkelijk bewerkt.

Wanneer teken je met houtskool?

Je neemt houtskool op het moment dat je in de tekening echt zwart nodig hebt. Echt zwart krijg je niet voorelkaar met grafietpotloden zonder eindeloos lagen te tekenen.

Neem maar eens een 9B grafiet potlood, tekenen een vierkant en kleur dat in. Doe nu het zelfde met houtskool en je ziet het verschil tussen donker grijs en echt zwart met houtskool potlood

Waar ik meestal houtskool gebruik is: 1) de achtergrond is houtskool gemengd met 4B potlood 2) Bij de ogen 3) Het neusgat 4) Bij de donkere schaduwen 5) De schaduwen vemengd met 4B potlood en gedoezeld met tissue 6) De donkere delen van het haar
 • In de ogen van een portrettekening zit veel contrast. Daarom begin ik met houtskool. Het voordeel hiervan is dat je door het zwart al gelijk een indruk van diepte maakt.
 • Schaduwen. Als ze heel donker zijn begin ik met houtskool. Waar ik dan later om zachte overgangen naar de lichtere delen te krijgen weer met grafietpotlood overheen ga.
 • Haren, natuurlijk alleen als ze donker zijn, maar omdat houtskool makkelijk vlekt gebruik ik het graag samen met potlood. Omdat je wanneer je de opzet af hebt in een paar vegen realistische haren hebt.
 • Achtergronden, zeker als er veel zwart in zit, maar je kunt met houtskool meer toonwaarden maken dan alleen maar zwart. Als je het niet mengt met potlood en je doezelt houtskool gelijk, met tissue bijvoorbeeld, krijg je donker grijs. Met gum kun je weer allerlei effecten maken in het houtskool waardoor je echt aparte achtergronden maakt.
ogen-voor-portret-oude-vrouw
De opzet van de ogen begin ik altijd met houtskool. Ik teken gelijk de donkere delen die ik in de volgende stap met een zacht grafietpotlood meng.

4 manieren waarop je tekent met houtskool

 • Mengen met grafietpotlood,
 • doezelen met gum,
 • doezelen met tissue,
 • haren tekenen met gum en houtskool

Al deze manieren hebben hun eigen effecten op het papier wat je hieronder ziet:

 • Mengen met grafietpotlood is niet lastig: je tekent een houtskool laag en gaat daar overheen met 4B of zachter potlood. Zo krijg je pikzwart zonder dat je eindeloos lagen grafiet potlood hoeft te tekenen. Waar ik wel op let is de structuur die ik wil tekenen. Voor achtergronden trek ik gewoon strepen houtskool. Dan pak ik een potlood en ga er dan met min of meer cirkelbewegingen overheen. Als je met huidtinten in het gezicht gaat werken begin ik voorzichtiger. Dan zet ik het houtskool dun op, ook met cirkelbewegingen en daar overheen weer cirkelbewegingen met grafietpotlood. Zo krijg je mooie donkere schaduwen als je op de voorbeelden ziet.
De eerste laag houtskool

Een paar stappen verder als een deel van het houtskool gemengd is met zacht potlood
 • Doezelen met gum is een lastige techniek maar het werkt prachtig. Om snel mooie overgangen te maken tussen licht en donker. Dat lukt wanneer je vanuit het houtskool doezelt. Dan sleep je als het ware steeds wat houtskool mee waardoor het verloop van donker naar licht ontstaat. Ik gebruik daarvoor plakjes gum. Plakjes omdat je niet teveel druk moet uitoefenen anders gaat het effect verloren.
 • Doezelen met tissue doe ik alleen in de achtergronden. Daarmee moet je wel oppassen als je tissue gebruikt over een deel wat je liever echt zwart had gehouden. Je poetst dan snel de laag weg waardoor er een vlek ontstaat. Herstellen lukt dan bijna niet meer omdat houtskool niet pakt als er eenmaal met grafietpotlood getekend is.
 • Licht effecten gebruik ik bij donkere haren tekenen. Ik teken het haar in vlakken waarbij is zorg dat de delen die lichter moeten worden helemaal wit blijven. Dan trek ik met gum strepen waardoor je die glans effecten in het haar krijgt. Ziet er heel realistisch uit.

Fixeren van Houtskool

Fixeren van houtskool is nodig omdat het nogal kwetsbaar is. Je poetst het zo van het papier. Soms is 1x aanraken al genoeg.

Gebruik geen hairspray om houtskool te fixeren

Je leest weleens dat mensen hier haarspray voor pakken. Maar dat heeft ook nadelen. Hairspray maakt het oppervlak plakkerig en in haarspray zitten chemicaliën die wellicht na verloop van tijd jouw tekenpapier aantasten.

Dat geldt ook voor doezelen met vingers. Zelf doe ik dat nooit omdat vingers het papier aantasten. Na verloop van tijd dan. In hoeverre weet ik niet precies. Ik probeerde dat weleens door met mijn vingers over een stuk papier te gaan en het daarna te doezelen. Maar echt verschil zag ik niet.

Als je schildert is houtskool ook handig. Het kan makkelijk op doek. Als je daarna de toonwaarden die je wilt uitwrijft met een zachte doek ( niet met tissue want dat schilfert door de grove structuur van het doek) kun je zo een mooie ondergrond maken voor een schilderij. Als die klaar is fixeer je hem en je kunt er met verf overheen.

Conclusie over tekenen met houtskool

Veel portrettekeningen, zeker in het begin, lijken niet realistisch gewoon omdat er te weinig contrast in zit. Zelfs al kloppen de verhoudingen. Geen echt zwart is geen diepte, geen perspectief en vooral: geen ‘leven.’ Ze zien er nogal doods uit.

De oplossing ligt in het materiaal: houtskool waarmee je voorkomt dat je bijna eindeloos lagen over elkaar moet tekenen om een beetje donkere tint te krijgen. Echt zwart in de schaduwen heb ik in 2 lagen met houtskool.

Het liefst pak ik de zachte houtskool. Omdat je daar beter mee doezelt.

Ik weet wel dat je grafiet poeder kan kopen wat je met water kunt mengen. Waarmee je hele mooie egale zwarte achtergronden maakt.

In achtergronden van portrettekeningen kun je verschillende effecten maken met houtskool. Hier tekende ik eerst een onderlaag met houtskool, daar over potlood en gebruikte tenslotte gum voor de lichteffecten

Verder kun je het best met houtskool werken, zeker als je allerlei effecten wilt, op dikker papier. Als 360 grams acryl. Sowieso ook beter als je met gum gaat doezelen. Dat wordt mooier op acryl papier.

geschreven paul

Tekenen met gum

Snijd je gum in plakken Je hebt vast wel eens iets uitgegumd. En daarmee naast dit voordeel om foute lijnen weg te halen ook de nadelen …
Lees meer
uitgelichte afbeelding oog tekenen

Ogen voor portrettekeningen

Je hebt niks aan super realistische ogen voor een portret. Ogen in een portrettekening zijn niet even makkelijk. Alleen al omdat ze vaak zo klein zijn. …
Lees meer
uitgelichte afbeelding houtskool tekenen

Tekenen met houtskool

HOE TEKEN JE MET HOUTSKOOL? Met houtskool tekenen doe je niet met staafjes maar het best met houtskool potloden. Die heb je in dark en …
Lees meer