Oog tekenen

Een realistisch oog tekenen met potlood en Tombow gum:

In het algemeen zijn dit de stappen als je een oog gaat tekenen:

  • Begin met de schets in rechte lijnen
  • Teken de iris
  • Nu de pupil met het reflectie licht
  • Kleur hem in met een 8B potlood en dan doezelen
  • Teken de wimpers
  • Teken de huid om het oog heen
  • Doezel het oogwit
  • Maak de lijnen van het bovenste ooglid donker
  • Teken met een Tombow gum de highlights

Met deze volgorde in je hoofd ga ik je laten zien hoe je dit op papier krijgt.

Nou ben ik niet een voorstander van stappenplannen. Dat suggereert dat je de onderdelen van het tekenen in delen kan doen. Maar in de praktijk loopt wat je doet in elkaar over. Zonder dat je echt de scheiding kunt aanbrengen van ik ga nu naar de volgende stap.

Daarom heb je meer aan de tekentechnieken zelf waar ook de nadruk op ligt in de teksten van deze website

In dit artikel: een oog tekenen

Om de juiste vorm te krijgen is het makkelijker als je het object wat je wilt tekenen als het ware vertaalt naar rechte lijnen.

Dat kan als je een hoofd tekent en dus ook wanneer je een oog gaat tekenen. Op het voorbeeld hierna zie je wat ik bedoel.

Met hulp van die rechte lijnen teken je makkelijker de rondingen van het oog.

eenvoudiger-een-oog-tekenen

De schets

stap 1 ogen tekenen
Stap 1 De schets

Teken ik met een B potlood. Niet een hard potlood nemen want mocht je nog iets veranderen aan de schets, met een B potlood zie je er aan het einde niks meer van.

Bij de pijlen zie je dat ik al aangeef wat echt wit moet blijven. Voor het effect van licht reflectie. Let ook op de ronding van de oogbol, dat je hem niet te smal tekent en de oogbol is geen ‘perfecte’ cirkel. Dat laatste hangt ook af van onder welke hoek je een oog bekijkt.

De iris

stap 2 ogen tekenen
De iris getekend en met grafiet potlood de grijswaarden getekend.


Het lichte deel in het oog tekende ik met 3B, heel licht met lijnen vanaf het midden van de iris. Later doezel ik deze met een doezelaar. Waarbij ik vanuit het donkere deel naar het lichte beweeg met de doezelaar. Wat je wellicht opvalt aan de rechterzijde is dat ik het zwart niet teken tot aan de lijn van de schets. Dat komt omdat ik een verloop maak van donker naar licht. Dan krijg je het effect dat die toonwaarde overgangen heel geleidelijk gaan. Wat in het echt ook zo is want de iris drijft als het ware in het oogwit.


Reflectie en schaduwen

stap 3 oog tekenen
de iris doezelen

In deze stap werden met een scherp B potlood fijne lijntjes van de rand van de cirkel naar het centrum toe getekend. Met zacht gum daarna doezelen. Doezelen met gum is een aparte techniek die als verschil heeft met een papieren doezelaar dat je meer gebruik maakt van het wit van het papier.

Wimpers tekenen

stap 4 ogen tekenen
de wimpers tekenen

De wimpers zijn getekend met een scherp B potlood, stevig aandrukken want de achtergrond moet er nog overheen. Probeer ook niet alle wimpers te tekenen maar juist genoeg om het ‘echt’ te laten lijken.
Bij wimpers heb je te maken met perspectief. Ik teken ze het best in één keer door aan het begin harder op het potlood te drukken dan aan het einde van de wimper


De huid om het oog heen

stap 5 oog tekenen met potlood
De wimpers uitwerken en huid tekenen


De onderkant van de wimpers is geen ‘rechte’ lijn is maar bestaat uit rondingen. En omdat het deels onder het ooglid is valt daar de schaduw, dus vandaar de zwarte lijn.

Soms laat ik een lijn wit open omdat wanneer je het portret als geheel bekijkt, zeker op een afstandje, je een natuurlijke indruk van de vorm krijgt. Zonder dat je dikke lijnen hoeft te tekenen. In het echt zijn er geen lijnen, alleen overgangen tussen toonwaarden. Maar wil je een getekende vorm benadrukken dan los je dat zo op zonder dat het er onnatuurlijk uitziet.


De huid in vlakken tekenen

stap 6 ogen tekenen
de huid om het oog heen tekenen

De huid tekende ik met een F potlood. Er zitten niet heel donkere toonwaarden in dit voorbeeld anders had ik een zacht potlood genomen. Voor de schaduwen gebruikte ik hier een 2B potlood die ik als een volgende laag over die van het F potlood tekende.

Doezelen van het oog wit met gum

stap 7 oog tekenen met potlood
doezelen van het oogwit

De huid om het oog iets donkerder gemaakt met 2B potlood, de lichtere plekken ontstonden door voorzichtig met een Tombow gum over het papier te schrapen.

Wil je het ‘fotorealistisch’ houden dan is het belangrijk niet het witte papier te bedekken met een dikke laag grafiet. Behalve in de donkere delen dan. Zowel in op de huid als in het oog kom je reflectie tegen. Die weerkaatsing van licht is in de tekening het wit van het papier.

Overgangen van de schaduwen

stap 8 realistische ogen tekenen met potlood
Oogwit gedoezeld met gum

Met gum het oogwit bewerkt door voorzichtig met gum te ‘schrapen’. Handig als je en zacht gum in plakjes snijdt waarmee je dan kunt werken. Wel opletten dat je de lichtplekken in het oogwit ook wit laat. Om deze beter uit te laten komen is aan de bovenkant het oogwit wat donkerder gemaakt met 2B potlood. Het donkere vlak rechts is ook 2B en de overgang tussen de oogbol zelf en het donkere vlak is B potlood, beide apart aangebracht naast elkaar en dan gedoezeld.

De tombow mono zero

stap 9 oog tekenen met grafietpotlood
In de huid lichte plekjes gemaakt met Tombow gum


Met de Tombow gum de lichte delen nog wat lichter gemaakt, de wimpers aan de onderkant en het donkere deel is B potlood. Wat een oog net echt maakt is dat het lijkt of het glanst. Wat in het echt ook zo is. Maar hier is het natuurlijk illusie. En die maak je met het wit van het papier.

Conclusie

Tekentechniek, nou om je te laten zien wat voor verschil dat maakt: dit oog uit deze tutorial tekende ik op 18 november 2013. Maar een maand eerder had ik nog geen van de tekentechnieken onder de knie, als je duidelijk ziet.

Zo zie je maar wat een vooruitgang je kunt hebben in een maand. En mocht je denk dat ik elke dag uren met het potlood in de weer was, ik werkte toen ook nog elke dag in de logistiek.

18 november 2013
een maand eerder, 13 oktober

Het is tekentechniek wat het verschil maakt en ook een hoofdrol: tekenspullen. Zoals hier de Tombow gum waarmee je heel makkelijk kleine details maakt en een goed merk poloden: Derwent Soft Graphic.

Heel veel succes met tekenen,

nimble_asset_geschreven-paul
7xverschil-eboek

Portret tekenen is geen appeltje eitje

Omdat de meeste mensen achterstevoren beginnen Logisch, want je wilt het liefst ineens een portret dat lijkt.

Maar dat is gelijk aan de Mount Everst willen beklimmen zonder weten hoe je touw en gereedschap gebruikt.


Ontdek hoe je realistisch gaat portret tekenen waarmee je een ‘amateuristische look’ voorkomt

uitgelichte afbeelding 3 vragen

Alle begin is makkelijk: 3 vragen en

Te eenvoudig lijkt het maar met deze 3 ga je met sprongen vooruit

uitgelichte afbeelding het geheim

Het geheim van hoe minder hoe beter

Je tekent eerder teveel dan te weinig, voor realisme: maak meer van minder

mysterie-van-fotorealisme

Het mysterie van foto-realisme in je tekening

Hoe teken je fotorealistisch? Teken eerst groot en maak het daarna klein