Is overtrekken bedrog?

Is overtrekken bedrog?

Je bent onderweg met de auto. Je rijd de straat in. Aan het einde bij de kruising stop je en stap je uit. Je kijkt op de borden en ziet je moet naar rechts. Hup, meetlint uit je zak en je meet de breedte van de straat.

Ja, die bocht kun je maken en dus stap je in en rijd je de straat in.
Aan het einde stap je weer uit, meet opnieuw, ja het kan. Instappen maar weer en verder de volgende straat in. En aan het einde van die straat, ja, weer meten.

Beetje vreemd? Oh, en heel, heel vermoeiend.

Meten is continue in en uitstappen

Wat is het grote verschil tussen tekenen wat je ziet en overtrekken, rasters of meten?

Alles wat je meet is ook precies dat: meten. Je meet, een punt, een lijn, een verhouding en daarmee ben je afgeleid van het tekenen zelf. Net als in die auto.

Je hebt continue een onderbreking in het proces van kijken, vergelijken en het schuiven van lijnen op papier, het streep voor streep zoeken naar de juiste lijn waardoor haast als vanzelf het geraamte groeit tot een volwaardig gezicht.

En daarmee ook de gelijkenis dat geen meet proces is maar een groeiproces.

Verander de benadering

Begin met weten dat de eerste lijnen niet gelijk op de juiste plek hoeven. Dat is niet erg want wat ik je ga laten zien is dat je vanaf die verkeerde lijnen toch toch een mooi portret maakt.

Waar het echt om gaat is dat je gaat tekenen, tekenen wat je ziet. Dat was altijd al lastig vandaar dat scala aan hulpmiddelen.

Hulpmiddelen helpen niet

Rasters, scaledividers, en wat al niet meer, methoden Loomis, methode x, noem maar op.

Het lijkt vaak, op korte termijn dé oplossing, je hebt het zelf al ervaren, het lijkt dan nog altijd niet even net echt.

Vaag zie je hier nog wat hulplijnen, in de video zie je hoe ik lijnen teken
Eigenlijk vertel je aan jezelf dat je die hulpmiddelen nodig hebt voor een goed resultaat. Terwijl je niet echt probeerde of wellicht niet genoeg om te tekenen wat je ziet.

Check bij jezelf wat denkt over tekenen van een portret. Daar vind je de reden waarom je gaat tekenen met hulpmiddelen.

“If you can draw well, tracing won’t hurt; and
if you can’t draw well, tracing won’t help”.

Bradley Schmehl

Tekenen wat je ziet

Zonder teken technische ervaring is gelijkenis altijd lastig omdat gelijkenis niet alleen van de lijnen die je meet afhangt maar ook van wat je verder doet, schaduwen, licht, waarmee je ook voor perspectief zorgt.

Gelijkenis krijg je niet alleen door die lijnen in het raster.

Schaduwen zorgen er ook voor of je zegt: ‘ Dat is hem of haar precies.’ En dat tekenen lukt alleen als je weet waar je naar moet kijken, als je weet hoe je perspectief in een tekening krijgt. Meten en rasters gaan je daar niet bij helpen.

En dan nog het allerbelangrijkste: schetsen gaat niet gelijk om de tekenkwaliteit. Het gaat erom dat je feeling krijgt voor het proces. Die vrijheid van tekenen zie je altijd terug in het resultaat.

De video

Stap over die hobbel heen, ga schetsen wat je ziet, van foto of uit het echt. Maakt niet uit.

Natuurlijk gaat het fout in het begin, maar dat ligt niet aan jou, dat ligt gewoon aan het proces wat je nodig hebt om tot die goede lijnen te komen.

Ontdek waar je naar kijkt, hoe je de lijnen van de schaduwen tekent en van daaruit de verhoudingen.

Dan als laatste nog een valse start

Bij de pijlen zie je nog de restjes van de foute lijnen.

Maar eenmaal een eind onderweg zie je daar niks meer van

Waarmee ik je wil zeggen dat het niet echt uitmaakt als het niet gelijk klopt en je dus geen zorgen hoeft te maken of het goed of fout gaat.

Het is met portret tekenen net als met een goed recept. Weten wat erin moet maakt je nog geen master.

Maar hoe je die ingrediënten gebruikt, dat is wat telt

Met echt gedrukt boek op a4 formaat