5 meest gemaakte fouten bij portret tekenen

Portretten 5x Fout

Als je het hebt over fouten met tekenen dan kun je bijna een eindeloze lijst aanleggen. Maar het is ook kunst, dus wat is er dan fout?

Dan wordt het weer filosofisch maar in het begin komt wel vaak voor dat je veel te hard bent voor jezelf. Je wilt te snel, teveel, tegelijk. Logisch, gezien alle prachtige voorbeelden die je onder handbereik hebt.

Ik heb 5 fouten die ik het meest tegen kwam bij de workshops die ik gaf op een rijtje gezet. Misschien ervaar je niet alles als een echte fout maar alle 5 beperken ze vooruitgang. Waarom 5? Geen idee, maar als je ziet hieronder, ik ben niet de enige die iets heeft met 5…..

Zoals je ziet is het ook mijn fout om een zo niet originele titel te kiezen en waarom dan het getal 5?

1. Tekenen op goedkoop papier

‘Ja, maar om te oefenen dan??’ Nou, ook dan niet. Het is aan jou natuurlijk maar als je gaat doezelen op glad, meestal goedkoop papier uit die schetsboeken van een paar euro, of nog erger, printpapier, dan lukt dat niet. Te glad. Alles zeilt er zo vanaf en als je dat een paar keer probeert kom je tot de conclusie dat je het niet kan.

Wat je erover denkt

Het is ook de insteek waarmee je iets doet, je gaat er voor of niet. Als je goedkoop papier neemt vertel je onbewust aan jezelf dat het ook nog niet zo geweldig hoeft. Misschien geloof je daar niet in, hoe het onbewuste werkt, maar dan zou ik zeggen kijk een paar maanden verder of misschien heb je al dagen, weken van proberen achter de rug en is het nog niet geworden wat je dacht.

2. Leren tekenen in stappen

Ik filmde een aantal tekeningen van begin tot eind niet alleen van mijzelf maar ook van deelnemers. Wat ik er van leerde was inzicht in hoe je werkelijk tekent. En dat is lang niet zo logisch als bijvoorbeeld een stappenplan zou suggereren.

Ik vergelijk het vaak met autorijden, je leert eerst de verschillende onderdelen en dan uiteindelijk ken je alle door elkaar. In feite is het een verzameling technieken die je steeds op elk moment kunt gebruiken.

Zo is het met portret tekenen ook. Je leert de afzonderlijke tekentechnieken en die gebruik je wanneer nodig. Een voorbeeld is dat je met gelijkenis steeds door het hele portret heen bezig bent, het is niet zo dat wanneer je de lijnen op papier hebt, je portret ook automatisch lijkt als het helemaal klaar is.

Dat je de stappen afzonderlijk leert is prima. Maar ze zijn niet heilig. De stappen volgen is geen garantie voor succes. Stap voor stap wil dan ook zeggen dat het beter is als je iedere keer focust op 1 afzonderlijke techniek.

Mijn ervaring is dat deelnemers meer resultaat hebben met tekentechnieken dan met stappenplannen en methoden. Als je tekent en je hebt de vaardigheden onder de knie lopen de verschillende onderdelen automatisch in elkaar over.

3. Meten van de belangrijkste punten

Dat heeft dan wel ietsje meer met tekenen zelf te maken. Maar toch nog steeds het meest met wat je er van denkt. Want het is verleidelijk in het begin, logisch, je wilt graag dat het lijkt.

Als het om denken gaat: meten zegt tegen jezelf dat je het niet vertrouwt. Daarmee bouw je geen vertrouwen op. Je breekt het juist af. Je leert niet vertrouwen op wat je ziet en dat is nu juist de manier om echt vrij te tekenen. Met als eindstation: gewoon tekenen wat je ziet.

Nu zijn er duizenden mensen die leerden tekenen op zicht dus er is geen reden waarom wie dan ook het niet zou kunnen leren. Maar, als met alles het kost, vooral in het begin, meer inzet.

En wellicht een paar keer meer de gang naar je prullenbak of wat potloden door de kamer als het erg uit de hand loopt.

maar ook hier zijn er tekentechnieken die je op het goede spoor zetten:

4. Slechte foto’s

Als te weinig contrast, vlak. Al helemaal met tekenen een nadeel want een tekening lijkt eerder realistisch als je het contrast vergroot. Oplossing: met de foto bewerker eerst omzetten naar zwart/wit ( was je origineel in kleur) en dan het contrast vergroten.

Heb je minder toonwaarden, wat het ook weer eerder net echt op de tekening laat lijken en het tekent makkelijker. Omdat je vanaf de schaduwen de juiste verhoudingen kunt vinden.

uitgeknipt voorbeeld
Verkeerde houding, weinig contrast
voorbeeld in zwartwit
En in zwart wit komt te weinig contrast nog meer naar voren
oude tekening uit 2013
15 mei 2013, schaduwen te streperig, shading/vervagen zeg maar gewoon niet, haren als sliertjes

Slecht is relatief want ik kan van de meest verkreukelde oude foto nog een portret tekenen. Met een goede fotobewerker kun je dat herstellen. Maar geen contrast is en blijft geen contrast. je kunt het iets opvoeren in een fotobewerker maar als het niet in het origineel zelf zit wordt het nooit beter.

Voldoende contrasten schaduwen zichtbaar helaas was ik niet zo weg van de achtergrond maar ja
Werd een flinke tekening 80 x 80 cm maar vooral door de hoge resolutie van de originele foto kon ik makkelijk inzoomen op details. Wat een voordeel is als je ogen gaat tekenen

5. Eindeloos YouTube

Jaaaaa, internet heeft het antwoord op alles. Zou je denken, maar dat is ook waar, echt op alles.

Ben je voor of tegen iets, voor allebei de meningen over wat voor onderwerp dan ook is wel een website. Op internet heeft iedereen altijd gelijk.

En dat is een beetje het punt. Check maar eens de hoe word ik rijk websites. Stappenplannen, methoden formules, hoe je klanten tot fans maakt, noem maar op. Bewezen formules.

Het probleem met YouTube, het is veel maar allemaal los zand. Want je hebt dan alsnog geen idee waar nou mee te beginnen of waarom de tekenaar of tekenares op het filmpje zo vlotjes schetsen op papier tovert maar waarom krijg je het dan niet net zo voor elkaar?

YouTube is geen cursus. In feite probeer je van alles maar je bouwt niet op een fundament. En dan stort de boel in.

geschreven-paul

7xverschil-eboek

Portret tekenen is geen appeltje eitje

Omdat de meeste mensen achterstevoren beginnen Logisch, want je wilt het liefst ineens een portret dat lijkt.

Maar dat is gelijk aan de Mount Everst willen beklimmen zonder weten hoe je touw en gereedschap gebruikt.


Ontdek hoe je realistisch gaat portret tekenen waarmee je een ‘amateuristische look’ voorkomt

uitgelichte afbeelding 3 vragen

Alle begin is makkelijk: 3 vragen en

Te eenvoudig lijkt het maar met deze 3 ga je met sprongen vooruit

uitgelichte afbeelding het geheim

Het geheim van hoe minder hoe beter

Je tekent eerder teveel dan te weinig, voor realisme: maak meer van minder

mysterie-van-fotorealisme

Het mysterie van foto-realisme in je tekening

Hoe teken je fotorealistisch? Teken eerst groot en maak het daarna klein