Skip to content

Wat ontdek je op deze site en wie is Paul

Wie ben ik in het kort

Mijn naam is Paul Bakker en ik woon en werk in Helmond. Deed, alweer lang geleden, de fotovakschool, altijd al iets gehad met ‘beeld.’ 

Maar goed, fotografie, een groot voordeel met tekenen. Begon vroeger al. Als kind al maakte ik van alles. Maar hoe gaan die dingen, huisje, boompje, kinderen en zo verder.

Dan bleef het bij af en toe tekenen, soms een schilderij maar uiteindelijk was het toch pas 2012 voordat ik er serieus mee aan de slag ging. Een jaar later begon ik de website en in de periode 2015 tot 2018 gaf ik workshops en schreef ook het eerste boek.

De website begon ik in 2013, toen nog als de Portretmaniak, omdat er niet een echt complete website over portrettekenen in het Nederlands bestond.

Vanaf dat moment kwam alles wat ik leerde, en dus ook alles wat fout ging, op het internet.

En zo groeide het uit tot en met nu, 6 boeken verder en het online programma Net Echt. Alleen de 2 boeken met Net Echt zijn nog te koop. (of je kan 7x Verschil downloaden, dat kost niks)

Wellicht las je al 1 van deze oude titels: De Leerling, De Weg van de Meester en Portrettekenen en Realisme,

Boek nummer 1 uit 2015: de weg van de meester, het eerste echt gedrukte boek met een compleet stappenplan

Uit 2014, één van de eerste betere tekeningen waarbij je ook ziet dat ik aan tekentechniek heb gewerkt

Ook 2015, zomer, een andere techniek met gum en houtskool op 50 x 70 cm acrylpapier 

Het is met portretten tekenen als met alles, je wordt er pas echt goed in als je er mee aan de slag gaat.

Tekenen is voor mij ook ontspanning. Als het lukt natuurlijk. En dat was zeker in het begin niet zo.  Ik hoor wel vaak: “Ja, maar jij hebt talent,”

“Nou,” denk ik dan, “kijk maar even hier naast, hoe ik begon.”

Omdat het schrijven van een over mij pagina niet zo ging als ik wilde vroeg ik mijn dochter om de vragen te bedenken. Toen was dit wel een appeltje eitje

Waarom maakte je deze website?

Het was een mix tussen frustratie en een droom, ja als ik er zo over nadenk. Frustratie omdat het niet gelijk zo lukte natuurlijk en de droom, nou omdat ik al jaren meer wilde tekenen maar ik kreeg het nooit echt van de grond. Dat het nu wel gaat komt omdat ik het waarom beter in beeld heb.

Maar natuurlijk, in het begin heb je geen idee waar te beginnen, je spit maar wat in talloze filmpjes, je kent het wel YouTube, tientallen tips en technieken maar na een jaartje zat ik wel op dood spoor. Eigenlijk, maar ja, achteraf natuurlijk, ben je zo achterstevoren bezig.

Kan Iedereen leren tekenen?

Dat wordt wel beweerd ja, maar vaak wordt het geprobeerd met de één of andere methode. Maar ja, ieder mens is anders, je kunt niet voor iedereen dezelfde manier van leren hanteren. De grondslag ja, maar het vervolg nee.

Tja, en als je daar niet achter bent krijg je een geworstel en denk je bij jezelf: ‘Zal wel geen talent hebben.’

Want ja, zeker als je begint is zeker geen makkie. Kijk, een boom bijvoorbeeld, maakt het niet uit of er een takje of zelfs 2 scheef hangen. Maar in een gezicht wel, dat kun je met 1 verkeerde streep de hele gelijkenis om zeep helpen.

Hoe leerde je tekenen in het begin?

Natekenen. In mijn kindertijd tekende ik vooral landschappen, gebouwen en vogels. Ik weet nog mijn tekenles, op de middelbare school, brugklas toen. We moesten een vogel tekenen. Thuis greep ik het eerste de beste boek met mooie foto’s van een havik, tekende hem na en legde toen het boek weg.

Zo tekende ik hem nog eens maar dan uit mijn hoofd. Vergeleek en tekende hem nog eens. En zo verder tot ik hem goed had.

Op school nam ik lachend de 10 voor de tekening in ontvangst. Logisch natuurlijk, ik kende die vogel uit mijn hoofd.

Maar ja, als je dat met alles wilt doen, ha, en echt geduld had ik toen al niet zo. Vandaar, dat ik altijd de kortste weg zoek, dus ook met tekenen.

Wat ik zo ontdekte is dat je al gauw teveel tekent. Onnodig. Maar logisch omdat je denkt hoe meer je tekent, hoe meer details, hoe echter het lijkt. Maar dat is niet zo omdat de manier waarop we een tekening of een foto ervaren nogal verschillen. Dat is als ik er zo over nadenk misschien wel het grootste geheim.

Ik tekende honderden ogen om ze zo perfect mogelijk te krijgen. Vooral omdat je bij een portrettekening de ogen vaak niet groter kunt maken dan 4 tot 5 cm. En dan moeten er genoeg details in om het echt te laten lijken. Ogen zijn namelijk de blikvanger in een portret.

Waarom ben je gaan tekenen?

Precies weet ik het niet meer, het komt omdat het begin lag in mijn kindertijd. We gingen vaak wandelen in het bos in die tijd en later ging ook ook vaak alleen maar dan met de camera. Ik maakte toen al tekeningen en foto’s van wat ik tegen kwam.

Dus ik had, wat ik al eerder zei, iets met een beeld maken, met de belichting en zo. Tekenen is voor mij ook vertellen. Dat je iets probeert over te brengen wat een ander herkent of wat juist vragen oproept.

Met tekenen, en zeker toen ik begon, was er geen photoshop en zo, dus met tekenen kon je gewoon meer fantasie kwijt dan met foto’s. Ja, nu met fotobewerking kan ook alles. Maar dan heeft een tekening of schilderij toch een andere indruk waarbij je als maker nog meer invloed hebt.

Ja, dat is ook gevoel, dat ongrijpbare in kunst. Is een beetje hetzelfde als je met mensen hebt, je vind iemand aardig of niet. En soms is het dan lastig te beschrijven waarom. Maar het gevoel is er dan.

Hoe kom je aan al die technieken?

Net als met alles wat je doet. Je hoort dingen, je ziet dingen en ik probeer van alles uit. Veel manieren die je hier op portrettekenenleren.nl ziet leerde ik door steeds opnieuw te proberen waarbij ik bij elk stap iets veranderde. Tot ik ze perfect kon gebruiken. Dat is wel een nadeel zo omdat je, zeker in het begin, met van alles door elkaar bezig bent. En dan schiet het niet op natuurlijk. Maar ik kwam wel op prachtige technieken zo.

Zoals?

Het verven met gum. Tekenen met gum. Bij gum denk je natuurlijk aan corrigeren. Van iets dat niet goed ging, maar het portret op de homepage, de zwerver, is bijna helemaal afgewerkt met gum. Met plakjes gum kun je prachtige effecten bereiken die je met potlood alleen nooit kunt bereiken.

‘Experimenteren,’ dus er gaat ook wel eens iets mis?

Ook zonder experiment hoor, al heb je honderd portretten getekend, er komt altijd wel een moment voorbij dat het niet lukt. Kijk maar naar deze foto. De rechter is het niet.

En het gekke is, de linker maakte ik eerst. Maar als je kijkt naar de schaduwen en ook de verhoudingen. Komt ook omdat ik, kennelijk onbewust bij de rechter het perspectief een klein beetje verdraaide. Dit werd zo’n geval van het lijkt wel maar toch….

Welke plannen heb je nog?

Dat zijn er meestal teveel. Maar op 1 ding focus ik wel en dat is mijn techniek verbeteren. Vandaar dat ik zelfs aan remakes begin. Wat je ziet op de foto's. Zelfde onderwerp maar de eerste is van 2014 en de tweede uit 2021

Zo zie je goed wat tekentechniek doet. Het is niet direct het materiaal wat telt maar vooral wat je er mee kunt. 

Ook met schilderen blijft tekenen de basis. Deze aquarel tekende ik eerst uit voor ik de kwast pakte.

Ik maakte deze in 1993, het is het oude kamer van koophandel gebouw in Alkmaar