Skip to content

Wat ontdek je op deze site en wie is Paul

Wie ben ik in het kort

Mijn naam is Paul Bakker en ik woon en werk in Helmond. Deed, alweer lang geleden, de fotovakschool, altijd al iets gehad met ‘beeld.’ 

Maar goed, fotografie, een groot voordeel met tekenen. Begon vroeger al. Als kind maakte ik van alles. Maar hoe gaan die dingen: huisje, boompje, kinderen en zo verder.

Dan bleef het bij af en toe tekenen, soms een schilderij maar uiteindelijk was het toch pas 2012 voordat ik er serieus mee aan de slag ging. Een jaar later begon ik de website en in de periode 2015 tot 2018 gaf ik workshops en schreef ook het eerste boek.

Met websites over portretten begon ik in 2013 omdat er niet een echt complete website over portrettekenen in het Nederlands bestond.

Vanaf dat moment kwam alles wat ik leerde, en dus ook alles wat fout ging, op het internet.

En zo groeide het uit tot de website van nu en het complete programma met de boeken van Net Echt. 

Boek nummer 1 uit 2015: de weg van de meester, het eerste echt gedrukte boek met een compleet stappenplan

Uit 2014, één van de eerste betere tekeningen waarbij je ook ziet dat ik aan tekentechniek heb gewerkt

Ook 2015, zomer, een andere techniek met gum en houtskool op 50 x 70 cm acrylpapier 

Het is met portretten tekenen als met alles, je wordt er pas echt goed in als je er mee aan de slag gaat.

Tekenen is voor mij ook ontspanning. Als het lukt natuurlijk. En dat was zeker in het begin niet zo.  Ik hoor wel vaak: “Ja, maar jij hebt talent,”

“Nou,” denk ik dan, “kijk maar even hier naast, hoe ik begon.”

Omdat het schrijven van een over mij pagina niet zo ging als ik wilde vroeg ik mijn dochter om de vragen te bedenken. Toen was dit wel een appeltje eitje

Waarom maakte je deze website?

Het was een mix tussen frustratie en een droom, ja als ik er zo over nadenk. Frustratie omdat het niet gelijk zo lukte natuurlijk en de droom, nou omdat ik al jaren meer wilde tekenen maar ik kreeg het nooit echt van de grond. Dat het nu wel gaat komt omdat ik het waarom beter in beeld heb.

Maar natuurlijk, in het begin heb je geen idee waar te beginnen, je spit maar wat in talloze filmpjes, je kent het wel YouTube, tientallen tips en technieken maar na een jaartje zat ik wel op dood spoor. Eigenlijk, maar ja, achteraf natuurlijk, ben je zo achterstevoren bezig.

Ik las op de Home pagina: alle begin is makkelijk??

Ja, klopt hoor, Ik zag in de afgelopen 10 jaar hoe mensen die begonnen het zichzelf extreem moeilijk maakten. Door de keus van foto voorbeelden, goedkoop papier, oh ja, alleen om te oefenen hoor, vertellen ze me dan of er allerlei methoden bij slepen.

Daarnaast pikken ze allerlei tips op vanaf YouTube wat de boel compleet maakt. Uiteindelijk gaat toch niet en of belanden de spullen op zolder of ze ontdekken deze website.

Ik houd niet van moeilijk, A) ik heb geen geduld en B) ik houd al helemaal niet van langdurig oefenen. Saai en niet echt motiverend.

Ik ga liever direct op het doel af. Het koste me wel wat tijd omdat uit te vissen. Ik had geluk dat ik een aantal jaren worskhops gaf zodat ik de manier die ik voor ogen had steeds verbeterde.

Hoe ben jij ooit begonnen?

Ja, alweer, ook toen al: heel makkelijk. Ik wist nog niks van perspectief of verhoudingen of zo. Maar ik was wel opzoek naar een 10 voor tekenen. Op de midelbare school toen, ik weet niet precies meer wat de opdracht was maar ik ging de perfecte vogel tekenen.

Die opdracht moest wel gedaan worden tijdens de tekenles dus het kon alleen uit mijn hoofd.

Ik nam een tijdschrift, dat weet ik nog, de grasduinen en koos een sperwer. Die tekende ik na. En daarna uit mijn hoofd. Ik vergeleek hem met het plaatje. Zag de fouten en tekende hem opnieuw. En daarna weer uit mijn hoofd. Enzovoort tot hij perfect was.

Dat was alles. Ik wist niks van techniek en zo en dat was de meest makkelijke weg op het doel af.

Ik tekende honderden ogen tot ik de stappen had waarmee ze zo perfect mogelijk werden. Vooral omdat je bij een portrettekening de ogen vaak niet groter kunt maken dan 4 tot 5 cm. En dan moeten er genoeg details in om het echt te laten lijken. Het is het eerste waar je naar kijkt.

Waarom ben je gaan tekenen?

Ik vond een tekening meer maakbaar, naar mijn fantasie toen. Er was geen digitaal, geen Photoshop en geen computer. Fantasie kon alleen met potlood op papier.

Een boom weghalen uit een foto was toen een hele klus, kost je nu nog geen seconde.

Later ontdekte ik het echte verschil tussen een foto en een tekening: een foto kun je alleen sturen met belichting en compositie. Maar een tekening heeft ook die 2, er is alleen nog een derde en dat is abstract. Er is veel meer ruimte voor interpretatie waardoor je met 1 streep de nadruk ergens kunt opleggen.

Of zelfs delen weglaten terwijl het juist daardoor veel echter lijkt. Dat is nu ik er over nadenk wel het grootste geheim achter tekenen: dat je al veel te snel gewoon veel teveel op papier probeert te krijgen.

Hoe kom je aan al die technieken?

Veel van die technieken heb ik uitgevogeld tijdens de workshops die ik gaf. Ik kon direct zien hoe mensen het oppikten en of het succesvol was. Van daaruit maakte ik een altijd goed schema.

Ik vond het geweldig om tijdens de workshops te zien en met zo weini g tijd, hoe deelnemers van geworstel naar alle begin is makkelijk gingen, vandaar die slogan, dat idee kwam pas jaren later hoor die tekst.

Ik houd zelf al niet van moeilijk er om heen gedoe en ik leerde al lang geleden van mijn vader dat wanneer je een probleem hebt je eerst naar de dingen moet kijken die je al gelijk weet.

Welke plannen heb je nog?

Dat zijn er meestal teveel. Maar op 1 ding focus ik wel en dat is mijn techniek verbeteren. Vandaar dat ik zelfs aan remakes begin. Wat je ziet op de foto's. Zelfde onderwerp maar de eerste is van 2014 en de tweede uit 2021

Zo zie je goed wat tekentechniek doet. Het is niet direct het materiaal wat telt maar vooral wat je er mee kunt. 

Ik teken ook wel meer Fantasy, vaak wel op de een of andere manier met een gezicht. Mocht je denken wat doen die bolletjes wol daar links onder dan, die zijn van mijn vrouw.

Wij lopen thuis allemaal op eigen gebreide sokken in de meest verschillende patronen van Mr. Knitbear en Dendennis. ( als je ook haakt of breit zal je dat vast wat zeggen)