Skip to content

Kan iedereen leren portrettekenen?

Nee. Nou ja, in theorie wel. Maar wat heb je daaraan? Ja, ik weet wel er wordt zo vaak geroepen: 'Iedereen kan het leren. Maar helaas.  Of gelukkig. Als we allemaal gaan tekenen wie zou er dan nog muziek maken?

Tekenen vraagt wel om een paar dingetjes. Talent is maar een beetje. Is handig ja. Maar verder hangt er niet veel van af. Nee, de meeste mensen kieperen hun spullen in de prullenbak omdat het niet altijd meevalt.

Soms ben je uren onderweg om op het laatst te ontdekken dat de mond er wel een beetje raar bijhangt.  Daar kijken ze wel overheen kun je denken, maar mooi niet. Als je een gezicht tekent en je wilt dat het lijkt, zijn het soms maar kleine streepjes die het verschil maken tussen net wel en net niet.

Wat is het grootste struikelblok en kun je dat voorkomen?

Voorkomen, ja. Als je stopt met achterstevoren beginnen. Wat ik bij vrijwel iedereen die begint tegenkom is dat ze gelijk een heel portret willen maken. Maar de technieken om bijvoorbeeld de ogen te tekenen kennen ze dan nog niet. Of om de verhoudingen goed te krijgen. Dat komt ook door YouTube. Daar vind je van alles maar vooral van alles door elkaar. 

Oefenen oefenen dus?

Ja en nee, misschien heb je niks met voetbal maar Messi of Ronaldo weten vaak vrije trappen precies in de juiste hoek te knallen. Daar hebben ze er honderden aan vooraf laten gaan. Op het veld, zonder publiek. Alleen. Maar dat is niet wat mensen zien. Ze zien alleen dat ene moment. Wat je ervoor over moet hebben, dat blijft achterwege. 
Zo is het met portrettekenen ook. Je komt op de website, ziet een paar prachtige tekeningen en denkt: 'Ja zo wil ik het ook kunnen.'  Maar daar zitten nog wel een paar stappen voor je zo´n tekening dan ook echt op papier hebt. 

Maar jij tekent al lang?

Mijn  hele leven, maar niet constant. In perioden. Soms maanden niet en dan weer maanden wel. Oh ja, en er is heel wat  bij de oud papier beland.

Nee, talent was er in 2012 niet 

Waar heb je het geleerd?

In mijn kindertijd was het vooral natekenen en ook nog later tekende ik heel veel landschappen, gebouwen en vogels. Portretten kwam pas veel later maar ik had altijd het idee van er ontbreekt iets. Tot ik besloot om er echt wat aan te doen.

In de zomer van 2013 ging ik op straat tekenen. Als je dan een portret wilt tekenen heb je pak hem beet 20 minuten om de gelijkenis te vangen. Elke keer weer een soort wedstrijd waar je dan wel, ook omdat het moet, ontdek dat je maar beter alleen die dingen kunt tekenen die alleen echt nodig zijn.

Mijn eerste boek uit  2015

2014, betere tekentechniek

2015, gum en houtskool op acrylpapier 

Hoe kom je aan al die technieken?

Net als met alles wat je doet. Je hoort dingen, je ziet dingen en het zijn ervaring. Sommige dingen die ik hier op de website laat zien kom je niet of nauwelijks tegen. 

Zoals?

Het verven met gum. Tekenen met gum. Bij gum denk je natuurlijk aan het uitgummen. Van iets dat niet goed ging, maar het portret wat ik hierboven, toen in 2015, in mijn handen heb, de zwerver, is helemaal afgewerkt met gum. Met plakjes gum kun je prachtige effecten bereiken die je met potlood alleen nooit kunt bereiken. Dat is een techniek. Die je overigens niet uit een boekje kunt leren. Maar alleen doordat iemand het laat zien.

En op gevoel, is zoiets te controleren dan?

Nee, niet 100 procent. Je kunt er een hele tekening mee verpesten maar als je niet buiten het geijkte stapt maak je nooit iets uitzonderlijks. Ook een beetje de basis van kunst toch? En je hebt techniek nodig om je gevoel te kunnen laten zien. 

nimble_asset_fotorealsitisch-tekenen-met-grafiet

En als laatste in mijn vrije tijd teken ik ook graag Fantasy, vaak wel met een gezicht.

Dan kun je er wel een verhaal van maken. Zoals bij deze met de hulp van een achtergrond.

Dat geeft ook ruimte om te experimenteren met materiaal, wat ik dan weer in mijn .portretten verwerk