over privacy

De privacy wetgeving voor de website

Ik ben er van bewust dat je vertrouwen stelt in deze website. Ik zie het dan ook als mijn verantwoordelijkheid om jouw en ook mijn privacy te beschermen.

foto voor portrettekenenleren

Er zijn ongelofelijk veel misverstanden over deze nieuwe wetgeving. Moet je nu wel een cookiewall of niet. Is een privacy pagina verplicht of niet? Wanneer dan wel en wat zijn de uitzonderingen?

Hierna lees je, als je dat wilt, hoe het in elkaar zit. En dat blijkt nog best mee te vallen. Maar veel (indianen) verhalen ontstaan omdat mensen niet goed lezen. Dan roept iemand wat, de ander herhaalt het en dan weer net even anders schrijft iemand erover. Voor je het weet heb je tig verschillende versies en ben je het spoor bijster.

De inhoud van deze pagina

1 Theorie: de grondslag van de AVG

2.  Over

3. Gebruik van diensten

4. Cookies

5. Reacties achterlaten

1 Theorie: de grondslag van de AVG  Algemene verordening gegevensbescherming

Wat zijn precies persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is een gegeven waarmee je iemand herkent. Soms is direct duidelijk om wie het gaat, zoals bij naam en adresgegevens maar ook bij herkenbare afbeeldingen als pasfoto’s.

In andere gevallen zijn gegevens niet zo duidelijk maar kun je deze wel herleiden tot een bepaalde persoon.

Bijvoorbeeld als het je het gegeven kunt linken aan iemand via een database. Gegevens die in eerste instantie geen persoonsgegevens lijken, kunnen dat dan wel zijn. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor IP-adressen, (mobiele) telefoonnummers en nummerborden.

Wat is verwerken?

Verwerking is alles wat je doet als het verzamelen, opslaan, analyseren en gebruiken. Maar ook passieve handelingen, zoals de aanwezigheid van de gegevens op servers, vallen onder het begrip “verwerken” in de zin van de AVG.

Zoals je ziet ben je al heel snel bezig met het ‘verwerken’ van persoonsgegevens. En is de wet dan ook gelijk van kracht. Zodra je een email beantwoord ben je al bezig met het verwerken van persoonsgegevens.

Je mag ook niet zomaar persoonsgegevens verwerken. Je bent verplicht om aan één van de 6 grondslagen te voldoen:

Welke 6 grondslagen zijn er?

Als eerste: Toestemming van de betrokken persoon.
Dan de volgende 5: De gegevensverwerking is noodzakelijk –

  • voor de uitvoering van een overeenkomst.
  • voor het nakomen van een wettelijke verplichting.
  • ter bescherming van de vitale belangen.
  • voor de vervulling van een taak van algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag.
  • voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen.

Voor deze website is vooral de eerste van belang: toestemming. Maar ook daar zijn voorwaarden voor.

Toestemming

Rechtsgeldige toestemming voldoet aan de volgende eisen:

Vrijelijk gegeven: je mag iemand niet onder druk zetten om toestemming te geven.
Ondubbelzinnig: er moet sprake zijn van een duidelijke actieve handeling. Bijvoorbeeld een (digitale) schriftelijke of een mondelinge verklaring. Het moet in elk geval volstrekt helder zijn dát er toestemming is verleend.

Het wie zwijgt stemt toe als bij voor-aangevinkte vakjes is dus niet toegestaan.

  • Dat is de reden dat je bij aanmelden altijd zelf het vinkje moet zetten.
  • En dat je een zogenaamde dubbele opt in doet, dat je nog een keer moet klikken op de link in de mail die je na aanmelden krijgt.

Verder moet je uit de website kunnen opmaken om wie het gaat, het doel van de verwerking (Wat je leest op de aanmeld pagina) en welke gegevens je als website verzameld. En als laatste: het moet ook weer net zo makkelijk zijn om die toestemming (afmelden) weer in te trekken.

2. Over dit privacybeleid

Dit privacybeleid is van toepassing op de diensten van Portrettekenenleren.nl. De website is niet verantwoordelijk voor het privacybeleid van andere sites en bronnen. Door gebruik te maken van deze website geef je aan het privacy beleid te accepteren.

Portrettekenenleren.nl  respecteert de privacy van alle gebruikers van de site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie vertrouwelijk wordt behandeld.

3. Gebruik van diensten

Wanneer je gebruik maakt van diensten zijn er soms momenten waar persoonsgegevens nodig zijn. Deze gegevens worden gebruikt om de dienst uit te kunnen voeren. De gegevens worden opgeslagen op eigen beveiligde servers van de Portrettekenenleren.nl of die van een derde partij.

Overigens is deze website ook beveiligd. Zo kun je bijvoorbeeld niet eindeloos proberen in te loggen om het  wachtwoord te raden omdat na 3x het ip adres wordt geblokkeerd. Iedereen die dit probeert komt na 3x dus helemaal niet meer op deze website.

Doeleinden

Deze website verzamelt of gebruikt geen informatie voor andere doeleinden dan de doeleinden die worden beschreven in dit privacybeleid tenzij ik van te voren toestemming heb.

Derden

De informatie wordt niet met derden gedeeld.

Veranderingen

Deze privacyverklaring is afgestemd op het gebruik van en de mogelijkheden op deze site. Eventuele aanpassingen en/of veranderingen van deze site, kunnen leiden tot wijzigingen in deze privacyverklaring. Het is daarom raadzaam om regelmatig deze privacyverklaring te raadplegen.

4. Cookies

Wat houdt de Nederlandse Cookiewet precies in? (of eigenlijk de Telecommunicatiewet, artikel 11.7a om precies te zijn)

Websites moeten bezoekers toestemming vragen voor plaatsing van cookies. Cookies zijn kleine bestanden die websites tijdens bezoek plaatsen op jouw computer. Er zijn er zijn verschillende soorten cookies. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) beschrijven 2 hoofdcategorieën: de functionele en de niet-functionele cookies.

De Cookiewet maakt een uitzondering voor cookies die niet privacygevoelig zijn. Bijvoorbeeld voor cookies die bezoekersaantallen bijhouden.

Niet voor alle cookies is toestemming nodig

Voor cookies die geen of weinig inbreuk op de privacy maken, is geen toestemming van de bezoeker nodig. Dit zijn vaak cookies (functionele-) die een website beter laten werken. Het gaat bijvoorbeeld om:

Analytische cookies

Websites gebruiken analytische cookies om bijvoorbeeld bezoekersstatistieken bij te houden. Voor een beter inzicht in het functioneren van de website. Analytische cookies hebben nauwelijks gevolgen voor de privacy. Omdat ze anoniem zijn.

Google analytics gegevens worden overigens altijd bijgehouden, ook al geef je geen toestemming. Dan zijn deze gegevens wel anoniem. Voor analytics heb je ook geen cookiewall nodig.

Voor Google analytics heb je een account nodig bij Google. Portrettekenenleren.nl maakt gebruik van analytics. Het doel is om te zien dat de opbouw van de website aansluit bij wat lezers verwachten.

Functionele cookies

Functionele cookies zijn nodig om verschillende diensten of webshop te laten werken. Bijvoorbeeld bestanden die bijhouden wat er in een winkelwagentje zit.

Tracking cookies: altijd toestemming vereist

Websites moeten altijd toestemming vragen om cookies te plaatsen die te maken hebben met jouw privacy. Vaak gaat het dan om ‘tracking’ cookies. Deze cookies houden individueel surfgedrag bij en stellen profielen op om bijvoorbeeld gerichte advertenties mogelijk te maken.

Portrettekenenleren.nl  houd geen individueel surfgedrag bij en heeft ook geen gerichte advertenties op basis daarvan.

Deze website, Portrettekenenleren.nl, gebruikt enkel functionele cookies en hoeft daarom volgens de wetgeving ook geen cookiewall.

Op deze website staan helemaal geen advertenties. Behalve dan, als je dat een advertentie wil noemen, die van het boek waarvoor je kunt aanmelden.

Cookies uitzetten

De meeste browsers zijn standaard ingesteld om cookies te accepteren, maar je kunt ook zelf jouw browser opnieuw instellen om alle cookies te weigeren. Of om aan te geven wanneer een cookie wordt verzonden. Het wel of geen cookies accepteren speelt voor de website van  Portrettekenenleren.nl. geen rol.

SSl

SSL staat voor Secure Sockets Layer. De derde versie van SSL stond aan de basis van het Transport Layer Security (TLS), de huidige uitvoering van SSL.  Dat wil zeggen dat de verbindingen tussen computer en website versleuteld worden.  Dat is mooi. Maar waarschijnlijk niet het eind van het verhaal.

Net als Windows talloze lekken kende, en al heel veel andere systemen, komt er vast ook een moment dat dit niet meer goed genoeg is.

5. Reacties en email adres achterlaten op deze website

Emailadressen

Wanneer je jouw email adres geeft, voor het boek bijvoorbeeld, komt jouw email adres net als bij alle andere communicatie in mijn inbox terecht van het email adres van deze website.

Voor de aanmelding gebruik ik een programma dat deze email adressen verwerkt zodat ik je mail kan sturen over de website of andere dingen die over portret tekenen gaan.  Dit programma zorgt er ook voor dat jij je ten allen tijden weer kunt afmelden.

Email adressen worden niet bewaard op deze website.

Samengevat betekent dit concreet voor jou als lezer:

Ik investeer liever in een samenwerking met jou voor de lange termijn. Vertrouwen is dus veel belangrijker. Het verzamelen van persoonsgegevens, voor bijvoorbeeld marketing- of verkoopdoeleinden, past daar zeker niet bij. Vooral, als meestal het stiekem gebeurt.

Persoonsgegevens
heb ik niet direct nodig. Mocht je in de toekomst een boek willen kopen of naar één van de workshops willen heb ik daar in het begin ook alleen jouw email adres voor nodig. Pas als na communicatie duidelijk wordt dat je tekenles wilt wisselen we persoonsgegevens uit. Mijn privacybeleid is daarom simpel: portrettekenenleren maakt op geen enkele wijze gebruik van cookies die persoonsgegevens verzamelen of delen.

Ik houd je ook niet in de gaten. Ik kijk enkel naar het aantal keren dat pagina’s bekeken worden en in welke volgorde om te zien of dat aansluit bij wat mensen verwachten.

Remarketing
Ook geen hinderlijke advertenties en ik sla ook niet op wat je hebt bekeken.  Zodoende heb ik geen informatie, waarmee bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties gemaakt kunnen worden, die op een later moment elders op het internet aan je worden getoond.

Beveiligingsmaatregelen
Deze website is wel beveiligd. Daar merk jij niets van. Het gaat vooral om beveiliging tegen spam, een firewall en ongeoorloofd inloggen of gegevens van deze website manipuleren.

Vragen en feedback

Ik controleer regelmatig of Portrettekenenleren.nl  aan dit privacybeleid voldoet. Als er vragen zijn over dit privacybeleid, kun je contact met mij opnemen.