


Tekenen als een masterchef(fin)
Je kent misschien alle ‘ingrediënten’ maar daarmee wordt je geen ‘master’. Het gaat erom wat je met die ingrediënten doet.
Zo maak je uit alle ‘onderdelen’ het recept.
En wat je met die ingrediënten doet, hoe je ze gebruikt, dat is wat ik je ga laten zien, stap voor stap uitgelegd.
Met deze technieken haal je het maximale uit de ingrediënten en is de uitkomst van jouw recept een realistische portrettekening.
Net als je op de televisie ziet vereist dat wel inzet. Echte ‘masters’ zijn er ook maar relatief weinig. Misschien ben jij er straks wel één van.

Dit is geen programma met methoden of formules. Je kunt alles zo ingewikkeld maken als jezelf wilt. Maar dat is steeds een omweg.
Wil je liever losgaan op, nou ja, de Loomis methode, of de op zijn kop teken methode of zo, YouTube staat vol gratis spul.

” De vele practische tips van Paul zijn precies waar je als worstelend portrettekenaar naar op zoek bent
Paul geeft met zijn boek en compacte videos inzicht in tekentechnieken die YouTube videos, tekencursussen en boeken nauwelijks belichten.
Hij neemt je mee in zijn eigen tekenwerk en schuwt niet de fouten die hij maakt te laten zien. Erg leerzaam allemaal.
Mijn eigen tekenwerk is er direct beter door geworden. En mijn motivatie en enthousiasme ook! ‘
Arjan van Weele
” Ik ben net een paar maanden bezig met het programma van Paul Bakker
Paul heeft mooie boeken geschreven met zijn eigen ervaringen van vroeger en nu, begeleid met zijn eigen tekeningen.
Maar ook met tekeningen waar fouten in zitten. Hij leert je ook echt kijken hoe je het goed op papier kunt zetten en op wat voor wijze.
Margreet Wagemakers
.
Wat je straks kunt na Net Echt
naast tekenen wat je ziet







.


Goed verhaal, Paul, maar ehh, het lukte me eerder al niet, waarom zou het met Net Echt dan wel gaan?
Ik heb 3 redenen waarom het je lukt. De eerste las je al onder het kopje ‘meer zekerheid’ bovenaan, dus gelijk naar nummer 2:
de meeste programma’s leren je vormen tekenen maar dat werkt niet. Ik ga je laten zien hoe je met 1 simpele verschuiving van waar je naar kijkt niet alleen de vorm goed krijgt maar ook de schaduwen.
Het kost je bovendien geen extra moeite en het lukt zelfs al zie je steeds maar een deel van het gezicht. Gevolg: jouw portretten lijken meer 3D en daarmee gelijk realistischer.
Dat het nu niet lukt komt omdat je naar jouw onderwerp kijkt zoals je bijvoorbeeld naar buiten kijkt. Dan kom je in de knoei. Wat je wilt oplossen door alles te vertalen in vormen.
Als je dan aan een portret begint doe je zoiets als dit:
streepje boven, streepje onder (Boven – en onderkant van het gezicht uit zetten)
dan de helft, en daar een lijn voor de ogen,
tussen de ooglijn en kin de helft, weer een lijn voor de neus,
op 1/3 van de neuslijn de mond,
dan een verticale lijn in het midden van waaruit je begint met die neus.
dan komen de ogen op de ooglijn beginnend op de breedte van de neus.
O.k. misschien wat overdreven maar je bent zo niet meer aan het tekenen maar aan het kopiëren. Een portrettekening is geen kopie van een foto.
Erger, het lijkt dan alleen maar minder echt. Bovendien worden verhoudingen steeds een gevecht plus, en dat heeft nog de meeste impact, het maakt ook dat wat je aan gevoel in een tekening kan leggen om zeep helpt. Ja, en dus nog minder echt. Ik weet het, op internet zie je niet veel anders. Maar uiteindelijk lukt het zo niet.
Nee, bezig zijn met vormen blijft omslachtig, zelfs vervelend als je bedenkt hoe het is als je gewoon gelijk gaat tekenen wat je ziet. En het mooie is, als je eenmaal hebt gezien waar je naar kijkt, kun je dus ook zo vanaf een mobile tekenen omdat het niet uitmaakt of je wel of niet het hele gezicht tegelijk ziet.
Dat is dan ook wat Katja schrijft in haar review:

Nooit meer streepjes zetten, gelijk beginnen met tekenen wat je ziet. Dan teken je met een gevoel van vrijheid wat je zeker terug ziet in al jouw portretten.
Nogmaals, ga je liever voor de één of andere methode, verhoudingen uit je hoofd leren of wil je zelfs ook anatomie erbij halen, schrijf dan niet in.
Maar, hoe zou het zijn als….. check de video
Blijft over nr 3: waarom jij straks ook geweldige portretten tekent
Vaak wordt gedacht dat je eerst door een hele berg info moet voor je een super portret op papier krijgt. Logisch, lijkt ook zo.
Maar ja, nog even terug naar koken, hoe breng je iets op smaak: meestal het bekende snufje.. Maar je kiepert er niet een hele berg in. Zo is het met tekenen ook, precies wat Arjan schreef, bovenaan, opgeteld maken al die kleine dingen wel of je tekening lijkt
Denk aan doezelen
Als je gaat egaliseren, eigenlijk doezelen als een stratenmaker, krijg je prachtige grijze vlakken. Maar geen levensechte huid. Waarmee een portret dat realistische effect krijgt
Of doezelaars slijpen
Is geperst papier, hoe krijg je dat dan voor elkaar? Op kleine onderdelen als de ogen heb je geen grof geschut nodig. En dan ook, er blijft grafiet aan kleven aan zo’n puntje. Maak je dat dan wel of niet schoon?
En wat dacht je van houtskoolpunten slijpen
Houtskool brokkelt. Is grof, vandaar. Maar wil je echt realistische ogen dan heb je dunne lijntjes nodig. Daarmee speelt ook het soort houtskool wat je gebruikt een hoofdrol
bij andere tekenprogramma’s zie je technieken in 1x hups, gelijk goed
Wat ontbreekt zijn de valkuilen waar je in tuimelt, die blijven onbenoemd. Zodat jij nog steeds niet verder komt. In Net Echt laat ik je ook die dingen zien die fout gingen zodat je inzicht krijgt in het hele proces. Niet voor niks is het gezegde van fouten leer je het meest…zodat jij ze voorkomt.



Heb je nog andere vragen over Net Echt? Blijf er dan niet mee zitten. – 0651939100 – bel, mail of app