Ogen die zwijgen

wil je niet.

Ogen vertellen alles. Als je weet waar je op moet letten natuurlijk. Maar dat weet je al lang als je ooit verliefd, getrouwd of wat voor relatie je dan ook had ( of nog hebt natuurlijk..). En dat is met tekenen ook het punt. 

Het eerste waar mensen naar kijken: de ogen in een portret. En dat valt nog niet mee. Hoe krijg je als eerste al die details in vaak een pietepeuterig oppervlakje en als tweede 'hoe laat je ogen spreken dan?'

Ogen maak (of breek) je met….licht

In de video's leg ik je eerst de grondslag uit. Ik teken volgens een vast concept: eerst houtskool, dan met 3B potlood het houtskool als het ware mengen en vervolgens die delen die echt donker worden verder met een 4B potlood.

Dit legt vooral het fundement voor het contrast. Contrast maakt licht en daarmee geef ik  ogen een fotorealistische uitstraling die ze 'net echt' maken.

De video’s laten ook zien hoe tekenen echt gaat

De films zijn voice over. Dat is makkelijker om uitleg te geven. Het is sowieso merkwaardig jezelf te horen of te zien. Maar het laat je ook zien hoe je tekent. Dan ontdek je dat het niet altijd even logisch is wat je doet en dat er twijfelmomenten inzitten.

Momenten waarin je even denkt waar zal ik de volgende streep zetten. En erger: 'Verpest ik het dan niet?'

Ook dat is tekenen. Daar moet je gewoon overheen. Maar hoeveel je er ook maakt, dit zal je altijd houden. Maar uit ervaring weet ik dat wat soms in het begin niks lijkt kan altijd uiteindelijk nog een prachtige tekening opleveren. Het  loont de moeite om hoe dan ook door te gaan.

begin-oog-voor-portrettekening

Als je ziet op de afbeelding: ogen beginnen heel makkelijk, met houtskool. Ik gebruikt hier Pierre Noire van Conte a Paris.  Zo stelt het nog niet veel voor maar er zijn toch een paar dingetjes waar je rekening mee houdt:

1 Houtskool vlekt. En daar waar het vlekt wordt het nooit meer wit. Daarom is het handig als je al van te voren met een b potlood laat zien wat echt wit moet blijven. Houtskool gummen wordt hoe dan ook grijs.

2 druk niet gelijk te hard op je houtskool potlood. Later meng je het met een 3 b waardoor de donkere toonwaarde toch wel krijgt. En, een niet te dikke laag kun je nog aanpassen met een elektrisch gum, wat je ook in de video ziet.

Hieronder een blik op het eind. Zodat je al kunt afvragen welke van de 2 nu de tekening is.

Portrettekenen met Net Echt

Het is met portret tekenen net als met een goed recept. Weten wat erin moet maakt je nog geen master.

Maar hoe je die ingrediënten gebruikt, dat is wat telt

Met echt gedrukt boek op a4 formaat