Een realistisch portret met potlood is

Leer zo een portret tekenen dat je niet alles tekent wat je ziet maar de illusie wekt dat je dat wel deed.

Het klinkt logisch. Zoveel mogelijk tekenen. Dan lijkt het toch steeds meer? Super realistisch wordt het met al die details. Toch niet. Je tekent al gauw teveel.  Teveel toonwaarden, teveel haren en wat dacht je van oogwimpers?

Om een portrettekening echt te laten lijken is het niet nodig om alles te tekenen wat je ziet. Het is zelfs veel beter om dat helemaal niet te doen. En nee, helaas, het maakt portrettekenen niet makkelijker. Eerder moeilijker. Want nu moet je een keuze maken: wat wel en wat niet?

Waarom niet alles tekenen?

Onze hersenen hebben de neiging dat wat er niet is zelf af te maken. Dat werkt op dezelfde manier als met woorden.

kijk-maar-eens-naar-deze-letters

Het kost je geen enkele moeite om deze woorden af te maken

Maar dat is op een meer bewust niveau. Met beeld gaat dat onbewust. Omdat je dan meer ruimte heb om dat wat ontbreekt in te vullen. En die ruimte, of keuze eigenlijk, maakt dat je nog iets anders gaat doen:

Interpreteren

Interpreteren doen we allemaal op onze eigen unieke manier. Hoewel we kijken met onze ogen zijn het de hersenen die beelden vertalen. (dingen weglaten of toevoegen)

Misschien ken je nog wel die proef met één zin. Persoon één begon met een simpele zin en vertelde hem aan de ander. Honderd personen later was de originele zin compleet weggevaagd. Omdat wat je niet herinnert aanvult met jouw interpretatie.

Kijken is interpreteren

Ieder mens interpreteert. Hoe je interpreteert is genetisch bepaald en vormt zich verder tijdens jouw leven. Dat kun je terug zien in kindertekeningen maar ook bij kunstenaars, denk maar aan Vincent van Gogh. Zijn manier van leven en zijn psyche vormde zijn schilderijen.

tekening met elf klaar

Wanneer je realistisch wilt tekenen is het beter, hoe tegenstrijdig het ook lijkt, alleen dat te tekenen wat echt nodig is. Dat komt omdat wij als mens een foto anders interpreteren dan een tekening. En de voorwaarden waardoor wij een tekening als echt ervaren zijn daardoor ook anders.

Conclusie: realisme is niet gewoon alles kopiëren

Vaak wordt realistisch tekenen verward met zoveel mogelijk tekenen van wat je ziet. Realistisch tekenen is niets meer dan een illusie op een plat vlak vertaald door onze ogen in 3D beeld. En de kwaliteit van die vertaling wordt gestuurd door de portrettekening zelf, dus de persoon die hem maakte.

https://www.portrettekenenleren.nl/wp-content/uploads/2018/09/van-foto-naar-net-echt

Het is even goed kijken maar de ene is de foto en de andere de tekening.

Als je elk haartje wat je ziet in een gezicht gaat tekenen heb je niet alleen een klus maar het resultaat is ook nog eens minder echt. Wat je bijvoorbeeld ziet bij oogwimpers.

details-van-een-oog-tekenen

Kleine details kunnen het wel echter maken, als je bij uitvergroting van hetzelfde oog ziet. Wat vooral helpt is het wit van het papier. ( de lichte plekken om het oog) . Deze bij de pijlen zijn gemaakt met een  makkelijke methode: met 4H potlood.

Je maakt als het ware groeven in jouw papier en gaat daar overheen met potlood. In de groeven komt geen grafiet en dat blijft dus wit.

Een ander voorbeeld zijn haren in zonlicht. Minder tekenen maakt in dat geval meer realisme.portrettekening waar haren nog moeten

Wat je ziet aan de rechterkant. (links is nog niet klaar) De haren die je ziet tegen de donkere achtergrond zijn getekend met een stukje gum waar ik een punt aan maakte met een mesje.

Samengevat:

  • Wees spaarzaam met grafiet. Het wit van het papier is doorslaggevend in het wel of niet echt laten lijken van een portrettekening,
  • Teken liever eerst de schaduwen of toonwaarden van hele vlakken voor je aan details begint,
  • Vraag je af of details die je wilt gebruiken echt iets toevoegen.

Het geheim achter een realistisch portret is de illusie van ‘echt’ opwekken bij de kijker. En dat is afhankelijk van hoe jij hebt leren tekenen.

boek realistische tekentechnieken door Paul Bakker
Een portret lijkt echt als je alleen dat wat nodig is tekent.

Dat komt omdat we een foto anders zien/beleven/ervaren dan een portrettekening 

In dit boek tekentechnieken waarmee jij net echt gaat tekenen. 

Paul

Mijn naam is Paul Bakker. Ik benader tekenen gewoon zoals het is. Tekenen doe je voor negentig procent met je hart, de rest is techniek. Dat is waarom niet iedereen leert tekenen. Al maakte je honderd tekeningen, de ene keer lukt iets gelijk en op een ander moment heb je het na twintig keer nog niet voor elkaar. Dat is tekenen. Hoe je hier mee omgaat zorgt ervoor of je nu wel of niet blijft tekenen.

WIL JE MEER LEZEN? HET PUNT IS PORTRET TEKENEN LEG JE NIET 1,2,3....UIT