Cursus portret tekenen

Hoe weet je of een opleiding tekenen iets voor jou is?

En of je de juiste keus maakt?

Zoek je een opleiding of workshop portret tekenen dan begint dat meestal op internet. En probeer je te bedenken of iemand wel of niet bij je past. 

Weet je wat ik altijd een belangrijke leidraad vond in de wel of niet? Of iemand ook vertelde over wat er niet lukte. 

Hoe vaak kom je niet op websites over tekenen, schitterende plaatjes ( laten ze de hele tekeningen zien?) Maar niks van wat er niet lukte. Hoe echt zou dat zijn. Zouden alleen jij en ik te maken hebben met dingen die niet lukken?

Natuurlijk is het lastig vooraf te weten wat nu een goede opleiding, cursus of workshop voor jou is. Daarom stel ik voor dat je een paar vragen stelt. Aan jezelf. En die antwoorden helpen je een juiste beslissing te nemen. Ze staan hieronder.

Les nemen? 3 vragen waarmee je de juiste beslissing neemt.

Wat denk jij is het grootste voordeel als je leert tekenen door een leraar of lerares?

Dat is belangrijk. Als jij het voordeel niet ziet voor jezelf: waar begin je dan aan? Zo leren tekenen vergt discipline. Wekelijks, maandelijks. Voor meestal een langere tijd.

En dat lukt beter als je het verschil ziet tussen les en leren vanaf internet. 

Wanneer zou je stoppen?

Als je van tevoren momenten kunt bedenken waarom en wanneer je er mee op zou houden kun je die beter nu gebruiken als antwoord op de vraag: ‘Wil ik dit wel?’

Wat wil je met tekenen?

Als je (precies) weet wat je wilt met tekenen heb je eerder succes. 

Omdat je voor ogen hebt waar je naar toe wilt werken. Waarmee je  allerlei onnodige afleiding voorkomt.

Niet denken: ‘Dat weet ik wel.’ Het wordt veel concreter als je het ook echt opschrijft

Een echte leraar of lerares vertelt je niet wat hij of zij weet maar stuurt je bij met dat wat je al kunt.

stap 4 achtergrond begonnen
stap 6 achtergrond links klaar
stap 9 portrettekening met houtskool
portrettekening met potlood in de maak
portrettekening waar ik mee bezig ben

Hoe ik begon

De 10 voor tekenen weet ik nog steeds. (Ik was 14 toen…) Dat lukte me door herhalen en vergelijken. Dé basis voor oefenen. Oefeningen zijn alleen effectief als je het verschil tussen voor en na de oefening weet.

Ik pakte een foto van een valk. En tekende hem na. Daarna tekende ik hem uit mijn hoofd. En vergeleek hem met de eerste tekening en de foto.
En toen opnieuw tekenen vanaf de foto. Vervolgens weer uit mijn hoofd. Tot hij perfect was.

Hoeveel keer ik hem zo tekende weet ik niet meer. Maar het werkte. Tijdens de tekenles was het een koud kunstje. Dit is de kern van tekenen. Onthouden.

Wat begon als streven naar een makkelijke manier voor een goed cijfer bracht me uiteindelijk naar de kern van leren tekenen. Door het steeds uit mijn hoofd tekenen leerde ik  hoe je beeld onthoudt en op papier zet.

Daarmee legde ik de basis voor alle tekentechnieken. Hoewel je niet zonder tekentechniek kunt ontdekte ik later:

Kunst is minder techniek dan je wellicht zou  denken

In de wereld van het portrettekenen is een bedenkelijke trend ontstaan: het zo echt mogelijk, fotorealistisch heet dat, willen tekenen. Hyperrealisme wat je terug ziet op veel Youtube kanalen, Instagram of andere sociale media.  Het is zeker techniek. En het scoort.

Weet je wat het punt is met techniek? Hoe goed je ook bent, hoeveel volgers je ook krijgt, er komt altijd iemand voorbij die beter is dan jij. Techniek is basis. Maar voor kunst veel minder belangrijk dan gewoonlijk gedacht wordt. 

Maar wat jij maakt, dat wat jij in een tekening of schilderij legt, dat is tijdloos en uniek. En over 4, 5 of 10 jaar herinneren mensen zich die specifieke plaat of tekening nog steeds.

Heb je vragen over tekenen leren?