contact

Heb je een vraag?

Na bijna 10 jaar staat er best veel op de website. Wellicht vind je niet zomaar wat je zoekt. Geen punt om je te helpen.

Bel, mail of app

0651939100

Helemaal makkelijk, tik je vraag gewoon even in

Veel gestelde vragen

Ik heb een overzicht gemaakt, deze pdf kun je zo lezen via de link.

Je kunt ook het artikel op de pagina benodigdheden lezen. En via Welke potloden alles over soorten potloden en hun gebruik.

Wat ik standaard gebuik is B voor de lijnentekening, 3b en 4b voor de schaduwen en houtskool voor als het echt zwart moet zijn. Daarnaast gum, gewoon uit de boekhandel of van de Action bijvoorbeeld en grafietpoeder plus zachte kwasten voor achtergronden en doezelen.

Ook gebruik ik watten en tissue om te doezelen. Watten voor zachte tinten en tissue weer voor de donkere tinten.

Dat deed ik vanaf 2015. Maar in 2019 begon ik met Net Echt Online. Een online training portrettekenen.

Veel van mijn tijd gaat zitten in Net Echt. Vandaar geen workshops meer al geef ik toe dat ik dat soms wel mis.

Ik vind het erg aardig en zie het ook als een compliment dat je mij zou willen vragen voor een portret. 

Maar ik besteed mijn tijd liever aan Net Echt en vrij werk

Nee, de boeken bij het programma Net Echt zijn juist een aanvulling op dat programma. Je hebt niks aan de boeken los vanwege de verwijzingen naar de video’s. Er is wel een boek los te krijgen, het kost niks, en dat is 7x Verschil. Kun je zo downloaden

Niet bij mij. De leerling, de Weg van de Meester komen uit mijn begin tijd. Ik heb inmiddels zoveel meer ervaring en bijgeleerd wat ik heb verwerkt in mijn nieuwe boeken en programma Net Echt. En daarmee waren de oude boeken niet meer echt actueel.

Tekenen is vooral tekentechniek

Mijn naam is Paul Bakker. Ik ben alweer bijna 11 jaar portret en fantasy tekenaar. Ik schreef 5 boeken over portrettekenen, gaf workshops tekentechniek en maakte Net Echt samen met deze website.

Tekenen is techniek. Plus nog dingen als gevoel en illusie. Het punt is: zonder techniek valt alles om. Dan krijg je al snel die wat amateuristische indruk. In Net Echt en op deze website zie hoe je dit voorkomt.