Skip to content

Gaat het nu ongeveer zo?

Ik begin met de omtrek van een gezicht maar ja, hoe krijg ik de ogen op de juiste plek? En al helemaal als het gezicht een beetje scheef staat….hoe dan???

Jij denkt: ik heb een raster getekend, alle lijntjes nauwkeurig uitgemeten, ( een beetje als op de foto bovenaan)  foto ernaast en nu, nu ben ik bezig met de schaduwen erin tekenen en lijkt ook dat gewoon niet. Nu al niet en het is niet eens af.

Daar kan ik gewoon niet bij, als je de centimeter ernaast hebt, dan moet het toch kloppen? Maar je ziet het gewoon, het is niet echt.

Kijk en dan lees ik alle begin is makkelijk bovenaan. Aan me hoela toch? Hoe dan?

En hoe zou het zijn als het zo gaat?

Ik grinnik als ik naar mijn oude schetsen kijk, met al de streepjes er doorheen, rasters. Ik gooi ze niet weg of toch maar wel? Nah, niet meer nodig. Ik pak een nieuw vel Strathmore wat ik speciaal kocht voor ons kleinkind. Ik weet al waar ik mee begin, ik neem de ogen. Die krijg ik precies zo stralend als op de foto, omdat ik weet hoe je licht gebruikt in een tekening.

Ik kan nu uren tekenen zonder die spanning, ik vraag me sowieso niet meer af of het wel of niet lijkt. Er zijn wel een paar praktische dingetjes, zoals welke achtergrond zal ik doen? Met gum of kwast? Ik weet al, het antwoord komt vanzelf, het groeit als het ware, naar de uitkomst van de tekening toe.

Een paar willekeurige voorbeelden van hoe het zal zijn:

 • Je wilt je overleden opa natekenen en voorheen waren rimpels een echt probleem, maar dat is voorbij, je tekent ze nu levensecht
 • Je weet nu hoe je een potlood vasthoudt als je gaat schetsen
 • Je hoeft niet meer te tekenen met die YouTube filmpjes zodat het niet meer lijkt of je het zelf niet kan
 • Je kunt zo tekenen van de straat, waardoor het niet lijkt of je een kopie had gemaakt, weet je wel dat als het ware het gevoel ontbreekt
 • En uiteindelijk, wat je bij het oud papier gooit kun je nu nog op 1 hand tellen

Gaan we ook doen, haren tekenen met houtskool en Matt Pit potloden, en als je eenmaal doorhebt, zo makkelijk en snel en heel realistisch

Net echt ogen en huid, ga ik laten zien hoe je dat doet met een Tombow. Geen zorgen over materiaal. Ik heb in alles en nog mooier, je krijgt het mee naar huis.

Ontdek alle technieken die je nodig hebt in 1 dag en je gaat naar huis met een realistisch portret op 30×40 cm formaat.

Op maandag 3 juni aanstaande van 9.30u tot 16.00u

Als je klaar bent weet je welke lijnen je niet kiest en weet je welke details je beter niet kan tekenen en weet je ook dat niet elk potlood zomaar geschikt is voor elk object, zoals bijvoorbeeld kleding. 

Het net echt tekenen van sieraden en kleding hangt voor een groot deel af van welk materiaal je neemt.

Hier was ik met de haren bezig,  je ziet zulke losse haren maken het al snel net echt. Dat is ook iets voor de workshop 

Aan het einde van de Best Start Workshop kun je, weet je en doe je anders als voorheen:

je herkent omtrek van een gezicht en bent in staat alleen die lijnen eruit te halen die echt nodig zijn voor gelijkenis. Je weet hoe je schaduwen tekent en je doet niet meer gehaast.

Best start workshop met Paul Bakker

nimble_asset_logo-voor-net-echt
nimble_asset_logo-net-echt

Net Echt Compleet  497 euro
met 1 live dag

 • Van 9.30u tot 16.00u live tekenen  
 • Inclusief gratis tekenspullen en tekenblok, krijg je ook mee naar huis
 • Met Lunch, koffie, thee en fris inbegrepen
 • Op maandag 3 juni aanstaande in Helmond
 • Nu met vroegboek korting tot 10 mei 2024 geen 497 maar 397 euro
 • Plus: toegang tot Net Echt Online en Net Echt Compleet  (ter waarde van 299 euro)
nimble_asset_de-oranje-knop-om

tot 10 mei de vroegboek korting

Check ook even de algemene voorwaarden , nee geen saaie kost hoor, gewoon helder en to the point. Verzenden van de 2 boeken die bij Net Echt Online horen gaat als brievenbuspakket (je hoeft er niet voor thuis te blijven) in stevige kartonnen doos. De verzendkosten in Nederland en België betaal ik. 

“Twee weken geleden kreeg ik, een privé workshop van Paul Bakker.

Ik werd afgehaald van het station en heel hartelijk ontvangen door Susanne Bakker, met koffie en appeltaart!

Paul liet mij wat van zijn prachtige werk zien, en ik was sprakeloos, zo prachtig.

In het groot kwamen zijn tekeningen nog veel mooier uit dan in zijn boeken.

Daarna kreeg ik veel tips van hem om realistische portretten te leren tekenen.

Dat wordt flink oefenen, en hij doet alles zelf met het grootste gemak.

Met veel dank aan Paul Bakker.

Henny Dekker.

” Ik heb gisteren een workshop

gevolgd bij Paul Bakker en ik ben blij verrast door de redelijke simpele technieken die hij me heeft laten zien. 

Vooral de manier waarop hij mij heeft geleerd hoe ik de juiste verhoudingen op papier kan zetten

Ik merkte meteen dat dit je met meer vertrouwen en zekerheid kan laten tekenen ipv hopen dat ik de juiste verhoudingen hebt. 

Hij heeft mij geleerd dat ik met veel meer vertrouwen in een goed eindresultaat een portrettekening kan maken.

Naast alle technieken die hij verteld, waar je echt veel aan hebt, is de manier waarop hij de workshop geeft enorm prettig.

Hij vertelt heel duidelijk, verduidelijkt het nog meer met voorbeelden, en hij laat jezelf aan de slag gaan. 

De mix van houtskool/potlood en gum is voor mij een eye opener.

Groetjes  Katja Bastiaans

Begin gelijk en check de bonus en vroegboek korting

kort overzicht van relevante info

 • Annuleren kan tot 14 dagen na aankoop. Als tijdstip geldt dan de datum van ontvangst schriftelijk of per email. De annulering geldt alleen voor de workshop. Mocht er overmacht zijn op een latere datum dan spreken we iets aparts voor jou af. Dat net zoveel recht doet aan het bedrag dat je betaalde. Tenslotte wil je dan nog steeds graag leren portrettekenen. 
 • Mocht je met openbaar vervoer komen dan kan ik zorgen dat je wordt opgehaald op station Helmond Centrum, geen extra kosten
 • Bij de locatie zijn parkeerplaatsen beschikbaar. De definitieve locatie ontvang je na ontvangst van betaling compleet met alle gegevens
 • Voor lunch wordt gezorgd. Mocht je een dieet volgen dan houd ik daar rekening mee.
 • Plus als extra bonus: alle materialen waar je mee gaat tekenen zijn inbegrepen. En niet alleen dat, je krijgt ze ook mee naar huis. Dat zijn o.a. Tombow gum, houtskool potlood, elektrische gum, en doezelaars. 

Dat staat niet gepland.

Ja, beter zelfs want dan ben je nog niet achterstevoren begonnen, het is makkelijker om in het begin juist de dingen onder de knie te krijgen die echt helpen

Ja, dat kan, er is wel een maar…als het voorbeeld of een resolutie heeft van minstens 2500 x 2500 pixels of minstens een a4 foto is. Want ja, wat je niet ziet, kun je niet tekenen. Ook alleen scherpe foto’s.

Zolang je tekeningen niet lijken op wat je hier op de site ziet heb je er wat aan. Ik kan alleen echt beoordelen of dat zo is als ik voorbeelden heb gezien. Richtlijn is dat deze workshop is voor mensen die nog niet zo heel lang bezig zijn en/of voor wie het maar niet lukt om die gelijkenis erin te krijgen.

Ja, tot 14 dagen na je aankoop. Als later blijkt dat er door overmacht echt een probleem is dan bel of mail je mij. En komen we altijd tot een goede oplossing. 

Tenslotte is je doel om een goed portret op papier te krijgen. Mocht je daar nu al twijfels over hebben dan kun je beter niet inschrijven.

ja, dat is logisch, ik dacht ook zo in het begin. Maar dat is een valkuil en om precies te zijn: je bent niet objectief en dat gaat zelfs ook niet.

Ehhh, niet goed is toch gewoon niet goed? Zou je denken ja, maar laat ik beginnen met dit voorbeeld waarvan de foto’s hieronder staan. In 2014 maakte ik de eerste tekeningen die je ziet.  Als ik hem nu laat zien, zonder vergelijking met de nieuwe, dan vinden veel mensen hem nog steeds goed. Net als ik in 2014, ik dacht er de wereld van.

En dat is je antwoord, je bent op geen enkel moment objectief omdat je alleen kunt kijken en denken vanaf, en dat is dan een psychologische term, vanuit jou referentiekader.  Vrij vertaald, je kijkt door een bril die precies is afgesteld op wat jij denkt, ziet en voelt op dat moment. 

Dat is dan ook waarom, als je echt vooruit wilt, altijd iemand nodig hebt, iemand die als het ware een andere bril op heeft.  En die persoon heeft ook weer hetzelfde want, dat realiseerde ik me ook, er is altijd wel iemand die weer beter is als ik.

Je ziet het verschil in tekentechniek, maar toen ik die eerste klaar had, nog zonder vergelijking van nummer 2, ja, toen dacht ik, nou, nou, dat ziet er goed uit.  Een gevalletje kabouter-arrogantie. Ik was best tevreden op dat moment, maar je hebt dan niet gelijk in de gaten dat je nog een stap verder kan. Gewoonweg omdat ik dat niet wist toen. 

Na de workshop heb ik die YouTube filmpjes niet meer nodig, weet ik welke lijnen ik pak voor het begin en kan ik concreet uitleggen en ook gebruiken, hoe je gevoel, noem het maar de ziel, legt in een portrettekening.

Begin gelijk en schrijf je in